Skip to main content

Ben ik een slechte mama als ik de NIPT niet nodig vind?

Kim, 29

Ik ben Kim, 29 jaar en zwanger van mijn eerste kindje. Wel of niet kiezen voor de NIPT bracht me in de war.

Sinds kort weet ik dat ik zwanger ben. 7 weken al! Het is allemaal erg spannend: de gynaecoloog, het enthousiasme van mijn moeder, fantaseren over ons kindje …

Vorige week vroeg Maaike, een andere mama in spe, of ik de NIPT toch wel zou laten uitvoeren. Om eerlijk te zijn viel ik uit de lucht. De NIPT? Waarom zou ik dat doen? Volgens de gynaecoloog was alles immers ok… En is de NIPT niet vooral voor als je risico hebt op Down?

Ik voelde me in een hoekje verdreven. Ik vond dat gedoe allemaal niet nodig, maar kreeg het gevoel dat Maaike argumenten verwachtte over waarom ik dat niet nodig vond. En die had ik niet.

In feite vind ik het niet echt nodig. Mijn gynaecoloog ook niet. Maar ik voel me beoordeeld vanuit mijn omgeving.

Ik besefte dat mijn kennis over de NIPT beperkt was. Ik besprak het met mijn huisarts, die het allemaal wat relativeerde. Tot 2 jaar terug bestond er immers geen NIPT en het is helemaal niet noodzakelijk.

Maar Maaike belde me nogmaals op: dat het toch belangrijk was om zeker te zijn, dat het het geld toch zeker waard is, dat iedereen dat tegenwoordig doet, dat je minder bezorgd zou zijn,…

Ik weet nu niet wat ik er van moet denken. In feite vind ik dat echt niet nodig. Mijn gynaecoloog vond het ook geen must. De nekplooi-meting en andere testen bieden volgens mijn (en zijn) gevoel voldoende geruststelling.

Meer weten over de NIPT?

Is de NIPT betrouwbaar? Is het verplicht? Hoeveel kost het? Op deze pagina kom je alles te weten over de Niet-Invasieve Prenatale Test.

Maar ergens voel ik onrust borrelen: ben ik een slechte mama als ik de NIPT niet doe? Wat zegt dat over mij als moeder dat ik dit 'risico' neem? Is het eigenlijk niet een beetje mijn plicht als mama om het allerbeste te willen voor mijn kind? En is de NIPT daar dan een uiting van? Ben ik niet bezorgd genoeg? Sta ik stevig genoeg in mijn schoenen om mijn eigen keuze te volgen als anderen hiermee niet akkoord lijken te gaan? 

Uiteindelijk heb ik de NIPT niet laten uitvoeren. Het kostte toen ook nog 290€, naar het schijnt is het nu veel goedkoper. Maar eigenlijk doet die prijs er niet toe. Ik vond het zelf niet nodig, en uiteindelijk ben ík het die de keuze maakt over wat ik wel of niet wil laten screenen. Wat anderen er van denken en hoe zij omgaan met die onzekerheid, dat is in feite niet mijn zaak.