Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Waar kan ik terecht voor correcte informatie?

Als er een diagnose wordt gesteld bij je ongeboren kind, heb je wellicht nood aan bijkomende informatie. Waarschijnlijk heb je al heel wat opgezocht op het internet. Wat wil de diagnose juist zeggen? Wat is de prognose voor je kindje? Wat zijn je mogelijkheden? 

Het is belangrijk dat je toegang hebt tot betrouwbare informatie en mensen die deze informatie zo begrijpelijk mogelijk kunnen maken. 

Centra menselijke erfelijkheid

Een Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) of Dienst Medische Genetica geeft informatie over erfelijkheid aan personen en families die geconfronteerd worden met aangeboren afwijkingen.
Deze centra zijn verbonden aan de universitaire ziekenhuizen. In Vlaanderen zijn er 4 centra, namelijk in Brussel, Gent, Leuven en Wilrijk (Antwerpen).

 • Antwerpen

  Centrum Medische Genetica Universiteit Antwerpen

  Prins Boudewijnlaan 43

  2610 Wilrijk

  03 275 97 74

 • Brussel

  Dienst Medische Genetica Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Brussel

  Laarbeeklaan 101

  1090 Brussel

  02 477 60 71

 • Gent

  Centrum voor Medische Genetica Universitair Ziekenhuis Gent

  De Pintelaan 185

  9000 Gent

  09 332 36 03

 • Leuven

  Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg

  Herestraat 49

  3000 Leuven

  016 34 59 03

Ziekenhuis

Uiteraard mag je steeds naar het ziekenhuis waar je opgevolgd wordt, bellen of een afspraak maken. Het is heel normaal dat je tijdens een consultatie niet alle informatie goed begrepen hebt, waardoor je wat extra uitleg kan gebruiken. Ook je eigen begeleidende arts en/of vroedvrouw zijn graag bereid je vragen te beantwoorden en hun informatie nog eens te herhalen.

Contactgroepen voor mensen met een bepaalde aandoening

Als je vragen hebt over hoe het leven meteen bepaalde aandoening eruit ziet, kan het helpend zijn om contact te hebben met ervaringsdeskundigen. Gezin en handicap, Downsyndroom Vlaanderen maar ook het trefpunt zelfhulp kunnen je helpen om met de juiste mensen in contact te komen.

Fara

Bij Fara kan je terecht voor een luisterend oor en informatie via mail, chat of telefoon. We kunnen je doorverwijzen naar een therapeut in je buurt (met ervaring in deze thematiek) of je kan bij ons op gesprek komen. Of dat  gaat over het maken van een keuze of over de verwerking achteraf, we zijn er voor je.