Skip to main content

Zwanger na verkrachting. Wat nu?

Ongepland zwanger zijn na een verkrachting is waarschijnlijk het laatste waar je aan had gedacht. Naast je gevoelens rond het misbruik, word je ook geconfronteerd met gevoelens rond de zwangerschap. Het kan erg verwarrend zijn om al deze emoties door elkaar te voelen.

Seksueel misbruik kan een groot effect hebben op je zelfvertrouwen. Daardoor wordt het maken van een keuze nog moeilijker.
Bovendien vind je het misschien helemaal niet zo makkelijk om hierover een gesprek aan te gaan. Mogelijk is er nog niemand op de hoogte van het seksueel misbruik en maakt dit de stap extra groot. Of misschien ben je wel bang voor de eventuele reactie van de dader wanneer je iemand in vertrouwen neemt.

Al deze gevoelens zijn heel normaal, maar weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te weten te komen hoe ver je zwangerschap al gevorderd is. Daarvoor moet je naar een huisarts of gynaecoloog gaan. Eens je weet hoe ver je zwangerschap gevorderd is heb je verschillende mogelijkheden:

  • De zwangerschap afbreken dmv een abortus
  • De zwangerschap behouden en het kindje zelf opvoeden
  • De zwangerschap behouden en het kindje afstaan ter adoptie
  • De zwangerschap behouden en pleegzorg contacteren zodat je kan wennen aan het ouderschap

Praat er (anoniem) over

Misschien voel je te veel schaamte om met je verhaal naar buiten te komen of heb je angst om niet geloofd te worden of ben je bang voor de reactie van je familie? Al deze gevoelens en gedachten zijn heel normaal, maar je hoeft hier niet alleen mee te blijven.

Wil je er graag met een hulpverlener over praten?

  • Je kan terecht op het gratis telefoonnummer 1712, of je kan chatten op Nupraatikerover.be.
  • Op de website van Seksueel Geweld vind je informatie terug, en kan je ook nalezen hoe je aangifte bij de politie kan doen.
  • Wil je praten over je zwangerschap en wat je nu moet doen, dan kan je (anoniem) terecht bij Fara.