Skip to main content

Met wie kan ik praten over mijn verkrachting en zwangerschap?

Hopelijk heb je iemand in je omgeving die je in vertrouwen durft te nemen. Je partner, een familielid, een goede vriend(in). Je kan natuurlijk ook terecht bij professionele hulpverleners zoals slachtofferhulp van de politie.

 • seksueelgeweld.be

  Ben je slachtoffer? Werd je vriend/vriendin/kind slachtoffer? Heb je vragen? Wil je weten hoe je aangifte kan doen? Kijk dan op de website www.seksueelgeweld.be.
  Elke maandag, woensdag en vrijdagavond kan je met een medewerker chatten tussen 18-22u.

 • Tele-onthaal

  Zoek je een uitweg? Praten helpt! Via het noodnummer 106 vind je 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 een luisterend oor.

  Via de website www.tele-onthaal.be kan je iedere avond, woensdag - en zondagnamiddag terecht op de chat.

 • Bel 1712 bij vragen over geweld

  1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik (lichamelijk, psychisch, economisch of seksueel) van kinderen, jongeren of volwassenen.  Ze zijn iedere dag bereikbaar tussen 9 en 17u

  Weer weten? www.1712.be!

 • Zorgcentra na seksueel geweld

  Een zorgcentrum na seksueel geweld is een dienst in een paar ziekenhuizen waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag. Let wel: voorlopig zijn deze diensten enkel beschikbaar in het UZ Gent, het UMC Sint Pieter in Brussel en het UMC Luik omdat het om een pilootproject gaat. Weldra zullen ze uitbreiden naar Antwerpen, Leuven en Charleroi. 

  Als slachtoffer en steunfiguur kan je een ZSG bellen of mailen of (met een slachtoffer) naar een ZSG gaan:

 • Slachtofferzorg

  Ben je slachtoffer of getuige van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag? Of ben je een familielid of vriend van het slachtoffer? Deze website wil je informeren en ondersteunen op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

 • Slachtofferhulp

  Wanneer jij of je familie en vrienden geconfronteerd worden met een misdrijf, kan je terecht bij slachtofferhulp. Zij kunnen met je praten over wat je overkomen is, maar je ook informatie en advies geven. Bovendien kunnen ze meegaan naar politie, arts of rechtbank, bemiddelen met je advocaat, verzekering of het parket en je op weg helpen naar andere organisaties of diensten.

  Je vindt de dienst voor slachtofferhulp door contact op te nemen met het CAW (centrum voor algemeen welzijnswerk) bij jouw in de buurt: www.caw.be.

   

 • nupraatikerover.be

  Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Word je gedwongen dingen te doen die je niet wilt doen? Ken je iemand met zo’n probleem? Chat dan zeker met een gespecialiseerd medewerker van www.nupraatikerover.be.

  De chat is open op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u

 • Punt vzw

  Advies en informatiecentrum rond seksueel grensoverschrijdend gedrag

  PUNT.vzw (puntvzw.be)

 • Op zoek naar lotgenoten?

  Via de website www.zelfhulp.be kan je een lotgenotengroep bij jouw in de buurt vinden! 

Mensen die je in vertrouwen neemt, kunnen je een kans geven om je hart te luchten, kunnen je steunen bij het nemen van een beslissing. Ze kunnen je ook steunen en helpen nadat je je beslissing hebt genomen.

Moeite met vertrouwen

Soms kan het moeilijk zijn om opnieuw je vertrouwen in iemand te stellen, zeker wanneer dit vertrouwen geschaad werd door het misbruik. Misschien heb je het gevoel dat je de mensen in je omgeving teveel zou belasten wanneer je bij hen zou gaan aankloppen of misschien durf je niet uit angst voor hun reactie. 

Welke beslissing je ook neemt, het is de beslissing die jou nu het beste lijkt, op basis van wat je nu weet, wat je nu aankan en hoe je nu naar je toekomst kijkt. Er zijn geen goede of foute keuzes. Niemand kan in de toekomst kijken, niemand kan weten hoe het zou lopen als je een andere keuze maakte.

Als niemand op de hoogte is/was

Wanneer niemand op de hoogte is van het misbruik, kan het extra moeilijk zijn om te praten over je zwangerschap en over de keuzes die je hebt gemaakt. Misschien weet niemand dat je ooit een abortus liet uitvoeren of misschien weet niemand wat de echte oorsprong is van je kind.

Als jij nood hebt om over je abortus te praten, ga dan op zoek naar iemand met wie je je verdriet en vragen kan delen. Misschien kan je een familielid of een goede vriend of vriendin in vertrouwen nemen. Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt. Ook professionele hulpverleners (vb de medewerkers van Fara, Tele-onthaal, het CAW of het JAC) kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens en vragen om te gaan.

Als je het later moeilijk krijgt

Wanneer je er voor koos om je kind te houden, kan het zijn dat je op latere leeftijd toch met allerlei vragen of moeilijkheden geconfronteerd wordt. Misschien vind je het niet altijd makkelijk om met je kind om te gaan. Hij of zij herinnert je misschien aan wat er gebeurd is of misschien doet hij of zij je wel denken aan de persoon die je misbruikte. Misschien heb je ook vragen over wat je wel of niet tegen je kind kan vertellen, op welke manier je dit dan moet doen, of je de omgeving op de hoogte moet brengen… 
Je kan de mensen van slachtofferhulp van de politie opnieuw contacteren, zij kunnen je tips geven over hoe je dit aan je omgeving moet vertellen. Of kijk eens op de website seksueelgeweld.be