Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Is zwanger na een verkrachting anders dan gewoon zwanger zijn?

Als je zwanger bent als gevolg van niet-vrijwillige seks, zijn er extra factoren die een rol kunnen spelen in hoe je de zwangerschap ervaart.

Draagkracht

  • Of het nu éénmaal of herhaaldelijk gebeurt, of de dader een bekende, onbekende, familielid,… was, seksueel misbruik heeft een grote impact. Sommige vrouwen herwinnen door een abortus een stukje van het gevoel van controle dat hen werd ontnomen, anderen vinden in het behouden van de zwangerschap de moed om verder te gaan.
  • Probeer voor jezelf goed na te gaan wat je wil en wat je wel of niet aankan.

Vaststelling vaderschap

  • Wanneer je een relatie hebt en je wordt verkracht door iemand anders dan je partner, kan de vraag zich stellen wie de biologische vader is van het kind. Zeker wanneer je samen met je partner een kinderwens had, wordt dit een erg belangrijke vraag.
  • Er bestaan prenatale vaderschapstesten. Op deze manier kan je zekerheid bekomen over het vaderschap. Binnen de normale gezondheidszorg worden ze meestal niet uitgevoerd. Sommige ziekenhuizen zijn echter bereid een uitzondering te maken wanneer een vrouw een proces-verbaal van verkrachting kan voorleggen of wanneer de test door een rechter wordt bevolen.
  • Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je hier extra vragen rond hebt.

Bloedverwantschap

  • Indien je zwanger bent van een familielid, moet je er rekening mee houden dat de kans op erfelijke aandoeningen groter is. Dit geldt extra wanneer er al erfelijke aandoeningen aanwezig zijn in de familie.
  • Als je je hierover zorgen maakt, aarzel dan niet om te spreken met een arts. Deze kan je meer informatie geven over eventuele risico’s. 

Betekenis van het kind/zwangerschap

  • Het is belangrijk om je af te vragen hoe je naar dit kind of naar de zwangerschap kijkt. Dit zal belangrijk zijn in de verwerking van je keuze.
  • Een belangrijke vraag is of je het seksueel misbruik kan loskoppelen van de zwangerschap. Dit is waarschijnlijk niet makkelijk en misschien heb je hier wat extra begeleiding voor nodig.
  • Als je kiest voor behoud van zwangerschap, is dit zeker iets om extra aandacht aan te besteden.