Skip to main content

Kan de verkrachter zijn kind opeisen?

Het hangt er vanaf of je al dan niet getrouwd bent, of de man het kind erkend heeft, en of de man zijn vaderschapsrechten wil opeisen.

Huwelijk

Wanneer je een kind ter wereld brengt binnen een wettelijk huwelijk, zal je echtgenoot automatisch erkend worden als de wettelijke vader van je kind. Hij hoeft hiervoor niet de biologische vader te zijn.

Geen erkenning = geen ouderschapsrechten

Wanneer je niet getrouwd bent, moet je als moeder van een minderjarig kind je toestemming geven op de gemeente zodat de vader zijn kind kan erkennen. Wanneer je dit niet doet, heeft hij geen ouderschapsrechten over zijn kind.

Het is niet mogelijk dat een man de wettelijke vader wordt van een kind, als vaststaat dat hij dit kind verwekt heeft in een verkrachting.

Veroordeeld = geen vaderschapsonderzoek

Indien een man voor de rechtbank kan aantonen dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat hij wel de biologische vader is, kan hij een vaderschapsonderzoek vragen. Wanneer daaruit blijkt dat het zijn kind is, kan hij alsnog erkend worden als wettelijk vader. Hij krijgt dan de rechten en de plichten die daarbij horen. Maar, een man die veroordeeld is voor verkrachting, kan dit vaderschapsonderzoek (met als doel ouderlijke rechten te bekomen) niet verkrijgen.
Het is met andere woorden niet mogelijk dat een man de wettelijke vader wordt van een kind, als vaststaat dat hij dit kind verwekt heeft in een verkrachting. Let wel, dan moet reeds aangetoond zijn of aangetoond kunnen worden dat de zwangerschap ontstaan is na verkrachting.