Skip to main content
Door thuiswerk icm. quarantaines zijn we niet altijd vlot bereikbaar via telefoon. Geraak je niet meteen binnen? Spreek een voicemail in of stuur een mailtje naar vragen@fara.be

De zwangerschap behouden of niet: hoe maak ik een keuze?

Als je onbedoeld of ongepland zwanger bent, kan je zo overspoeld worden door emoties en gedachten dat je het gevoel hebt dat je niet meer helder kan nadenken over je keuzes.

Beslissen over een ongeplande of ongewenste zwangerschap kan maar hoeft niet moeilijk te zijn. Toch is het helemaal niet gek als je blijft twijfelen, het kan immers ook om een erg moeilijke beslissing gaan. Besef dat er geen goede of foute keuzes zijn. Er is enkel de beslissing die jou, op dit moment en met het oog op de toekomst, het beste lijkt. Vaak gaat het niet om zwart of wit, maar om een afweging. Op deze pagina vind je heel wat vragen terug die je kunnen helpen in je keuzeproces.

Neem je tijd

Zoek zo snel mogelijk uit hoe ver je zwangerschap gevorderd is. Zo weet je hoeveel tijd je nog hebt om een keuze te maken. Ook al heb je nog maar een week of een paar dagen, probeer rustig te blijven en gebruik de tijd die je hebt om alles goed op een rijtje te zetten. Doe een zwangerschapstest of ga langs voor een bloedafname bij je huisarts.

Praat

Praten kan opluchten. Door te praten met anderen kom je tot inzichten of bekijk je de situatie misschien op een andere manier. Zoek een goede vriendin, praat met je ouders, of iemand anders die je vertrouwt. Of wist je dat je ook kunt bellen of chatten met iemand van Fara? Vraag je je af wie je in vertrouwen kan nemen? Klik hier.

Schrijf

Ben je niet zo’n prater? Schrijf dan alles neer wat er momenteel in je hoofd omgaat. Noteer de voor- en nadelen van iedere optie die je overweegt. Hou een dagboek bij. Alles wat je neerschrijft kan je achteraf ook nog eens raadplegen, als je twijfelt of het moeilijk hebt bijvoorbeeld.

Zoek correcte informatie

Het internet staat vol met informatie. Of het kan zijn dat je heel veel goede raad en advies krijgt van mensen. Dat kan heel nuttig zijn, maar is niet altijd even betrouwbaar. Betrouwbare bronnen zijn:

Lees verhalen van anderen

Als je ongepland zwanger bent en je weet niet wat doen, kan het helpen om verhalen van anderen te lezen. Op onze website vind je heel wat verhalen van vrouwen, koppels die misschien wel voor een gelijkaardige situatie staan. Besef wel dat elke situatie uniek is en dat niemand deze keuze in jouw plaats kan maken.

Verhalen van anderen

Als je blijft twijfelen: laat je helpen!

Het is helemaal niet gek dat je blijft twijfelen, het gaat immers om een erg moeilijke beslissing. Besef dat er geen goede of foute keuzes zijn. Er is enkel de beslissing die jou, op dit moment en met het oog op de toekomst, het beste lijkt.
Maar weet: ook als je niet kiest, maak je een keuze. Als je geen knoop doorhakt, kan de tijd je inhalen waardoor een abortus misschien niet meer mogelijk is. 

Hoe kan Fara helpen?

Je kan bij Fara terecht voor begeleiding en gesprekken waarin je alles op een rijtje kan zetten. We begeleiden je bij het maken van een keuze, en ook bij de stappen die je na het nemen van je beslissing moet zetten. Eventueel kan Fara voor jou contact leggen met het abortuscentrum of met hulpverleners dichter bij jou in de buurt. Twijfel niet om ons te contacteren, we zoeken graag samen met je.