Skip to main content

Ik ben ongepland zwanger, wie neem ik in vertrouwen?

Je partner, een familielid, een goede vriend(in)... kunnen je steunen bij het nemen van een beslissing. Ook nadien kunnen ze een steun zijn. Zoek iemand waar je je goed bij voelt, iemand die niet oordeelt en je niet stuurt in een bepaalde richting.

Mensen die je in vertrouwen neemt, kunnen je een kans geven om je hart te luchten, kunnen je steunen bij het nemen van een beslissing. Ze kunnen je ook steunen en helpen nadat je je beslissing hebt genomen.

Bij wie kan je jezelf zijn?

Ga er niet te snel van uit dat anderen alleen maar negatief zullen reageren. Ook al kan iemand in eerste instantie schrikken en misschien sterk emotioneel reageren. Dit neemt niet weg dat ze na verloop van tijd een grote steun kunnen betekenen. Vraag je af bij wie je je het meest op je gemak zou voelen, wie het meeste zal reageren op een manier die jou vooruithelpt.

Wie veroordeelt jou niet?

Iemand die meteen advies geeft of je veroordeelt is niet geschikt om je bij te staan in deze, misschien moeilijke keuze voor jou. Uitspraken als “ik zou dit of dat doen” of “komaan in jouw geval is dat toch het beste!” of “je gaat er eeuwig spijt van hebben hoor, mijn tante deed dat ook ooit en die ziet er nu nog van af” zijn niet helpend.
Zoek dus iemand die écht luistert, en die je helpt om in alle rust een eigen beslissing te nemen.

Het was alsof ik op een rollercoaster zat, waardoor ik het bos door de bomen niet meer zag. Door er samen over te praten, kon ik beslissen.
C., 14

JIJ beslist

Uiteindelijk ben jij het die de beslissing moet nemen. Vraag niet aan iemand anders om dat in jouw plaats te doen. Niemand kan deze keuze immers in jouw plaats maken. Zeg de persoon die je in vertrouwen neemt wat je van hem of haar verwacht en wat niet. Geef deze persoon aan wat jou zou kunnen helpen.

Het kan zijn dat je omgeving je onder druk zet om voor een bepaald alternatief te kiezen. Weet dat jij juridisch het laatste woord hebt. Niemand kan je dwingen om abortus te laten uitvoeren. Niemand kan je verplichten om het kind te houden. 

Professionele hulpverlening

Ook professionele hulpverleners kunnen je ondersteunen bij het maken van een keuze: klik hier voor een overzichtje van hulpverlening.

Ongepland zwanger & twijfels: gebruik de keuzehulp!

De Keuzehulp is een website voor vrouwen, mannen en koppels die ongepland zwanger zijn en twijfelen over de te nemen beslissing. Je vindt er:

  • houvast dankzij betrouwbare informatie
  • verdieping aan de hand van gevarieerde opdrachten
  • verwijzing naar gespecialiseerde hulp, indien nodig