Skip to main content

Ik ben ongepland zwanger. Waar kan ik terecht?

Ongepland zwanger? Er bestaan verschillende diensten waar je terecht kan voor meer informatie of ondersteuning in je keuzeproces. 

 • Aanbod voor volwassenen

  Fara

  Fara is er voor vrouwen, mannen, koppels en hun omgeving die te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap. Je kan (anoniem) bij ons terecht via telefoon, chat, mail of op ons kantoor. We luisteren naar je en staan stil bij al je vragen en bezorgdheden. We begeleiden je zodat je uiteindelijk zelf een keuze kan maken waarmee je verder kan. Dat doen we in een warme omgeving, zonder oordeel.

  Huisarts

  Je huisarts kan je de nodige informatie geven over je zwangerschap en je zwangerschapsduur.

  Abortuscentra

  Ieder abortuscentrum heeft een psychosociale hulpverlener bij wie je met je vragen en verwarrende gevoelens terecht kan. In het geval dat je abortus overweegt is zo’n gesprek zelfs verplicht. De verschillende abortuscentra in Vlaanderen vind je via de volgende links:

  • Luna, unie van Nederlandstalige abortuscentra
  • Labyrint, centrum voor zwangerschapsonderbreking in het ZNA Sint-Erasmus

  Ben je al langer dan 12 weken zwanger (gerekend vanaf de bevruchting)? Dan kan je naar een abortuscentrum in Nederland

  Adoptiediensten

  Overweeg je adoptie, neem dan zeker contact op met het Adoptiehuis. Je hoeft nog niet zeker te zijn van je besluit. In één of meer verkennende gesprekken kunnen zij je helpen in je besluitvormingsproces. 

  Pleegzorg

  Overweeg je pleegzorg, neem dan contact op met Pleegzorg Vlaanderen. Een medewerker informeert je vrijblijvend over alle opties binnen pleegzorg, want dit zijn er heel wat. 

  CAW

  Bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in je buurt kan je terecht voor een goed gesprek. Het CAW in jouw buurt vind je via www.caw.be

  Tele-onthaal

  Bij tele-onthaal kan je 24u/24 en 7d/7 terecht met al je vragen en problemen. Dit kan via telefoon of via chat. Het is altijd anoniem en gratis.
  www.tele-onthaal.be of bel nummer 106 (gratis).
   

  Prive-therapeut of psycholoog

  Uiteraard kan je ook bij een privé-therapeut of psycholoog terecht om te praten over je gevoelens en/of problemen. Fara werkt samen met een aantal therapeuten in Vlaanderen die ervaring hebben met de thema’s zoals ongeplande zwangerschap, zwangerschapsverlies of tienerzwangerschap. Contacteer ons als je graag doorverwezen wordt naar een therapeut in jouw buurt.
  www.vindeentherapeut.be

 • Aanbod specifiek voor jongeren

  Fara

  Fara is er ook voor jongeren die ongepland zwanger zijn. Je kan (anoniem) bij ons terecht via telefoon, chat, mail of op ons kantoor. We luisteren naar je en staan stil bij al je vragen en bezorgdheden. We begeleiden je zodat je uiteindelijk zelf een keuze kan maken waarmee je verder kan. Dat doen we in een warme omgeving, zonder oordeel.

  JAC

  Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25. Je kan langsgaan, chatten, bellen of mailen.  Elke vraag is welkom, ze luisteren of helpen je met praktische dingen.
   

  CLB

  De CLB-medewerker op je school heeft beroepsgeheim. Zij mag dus niet aan andere leerkrachten doorvertellen dat je zwanger bent. Ze kan je in contact brengen met de CLB-arts, die een zwangerschapstest of bloedafname kan doen. Het CLB kan je helpen om te praten met je ouders, de school…

  TEJO

  Tejo is een organisatie waar jongeren tussen 10 en 20 jaar (gratis en anoniem!) terecht kunnen. Er wordt naar je geluisterd door ervaren therapeuten. Er is een TEJO in de meeste grote steden van Vlaanderen. 

  AWEL

  Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Het is gratis en volledig anoniem. Je kan met de medewerkers van Awel telefoneren, chatten of mailen. Of je kan met andere jongeren praten op het forum. 

Ongepland zwanger & twijfels: gebruik de keuzehulp!

De Keuzehulp is een website voor vrouwen, mannen en koppels die ongepland zwanger zijn en twijfelen over de te nemen beslissing. Je vindt er:

 • houvast dankzij betrouwbare informatie
 • verdieping aan de hand van gevarieerde opdrachten
 • verwijzing naar gespecialiseerde hulp, indien nodig