Skip to main content

Hoe verwerk ik een abortus?

Iedereen verwerkt een abortus op een andere manier. Sommige mensen gaan er gemakkelijk over. Anderen hebben het er een tijdje moeilijk mee.

Wat veel mensen moeilijk vinden in de verwerking van een abortus, is dat het om een ‘onzichtbare’ zwangerschap gaat. De buitenwereld wist misschien dat je zwanger was, misschien zelfs niet.

Onzichtbaar verlies

Wat extra moeilijk kan zijn, is het feit dat je zelf hebt gekozen om je zwangerschap af te breken. Je voelt je misschien zelf verantwoordelijk voor dit verlies. Dat je ongepland of ongewenst zwanger was is echter iets wat jou is overkomen. Het is niet omdat je besliste om een abortus te laten uitvoeren, dat er geen plaats mag zijn voor verdriet.

Het kunnen toelaten van mijn emoties was een grote stap vooruit voor mij: het bleek een verademing die me de nodige rust gaf.
Nadine, 57

Het verdriet gaat niet in een klap verdwijnen. Het kan zijn dat het soms op de achtergrond verdwijnt en dan weer in volle hevigheid aanwezig is.

Ruimte maken voor verdriet

Heb je een ongeplande zwangerschap afgebroken, dan kan dat verdriet met zich meebrengen. Je hebt iets verloren: het leven zoals je je het had gedroomd. Sommige vrouwen zullen ook echt het gevoel hebben dat ze een kindje hebben verloren.

Het is niet omdat je zelf voor de abortus hebt gekozen dat je hier geen verdriet om mag hebben. In tegendeel: goed voor jezelf zorgen betekent ook dat verdriet onder ogen zien, er ruimte voor maken, het een plek geven.

Je kan dit doen door erover te praten met iemand die je in vertrouwen neemt. Of je kan erover schrijven of er op een andere manier creatief vorm aan geven.

Je verdriet zal niet in één klap verdwijnen en plaats maken voor louter opluchting en vertrouwen in de toekomst. Het zal wellicht dubbel voelen. Het kan zijn dat het soms op de achtergrond verdwijnt en dan weer in volle hevigheid aanwezig is. Het ene moment komen lastige gevoelens (verdriet, boosheid, schuldgevoel, …) sterk op de voorgrond, het andere moment wil en kan je vooruit met je leven, opnieuw genieten en je focussen op je studies of werk. Het is een gezonde slingerbeweging. Misschien gaat het verdriet altijd wel een beetje aanwezig blijven in je leven, horend bij wie je bent. Dat is ok. Het gaat wel minder overspoelend voelen en je daardoor minder parten spelen.

Omgaan met schuldgevoel

Vaak hebben vrouwen na een abortus last van een schuldgevoel. Het ene moment voel je je schuldig en egoïstisch, het andere moment kan je zien waarom die abortus nodig was. Weet dat ook andere vrouwen dit gevoel na hun abortus tegenkomen. Laat je door dit gevoel niet verpletteren, maar ga het ook niet uit de weg. Bekijk het schuldgevoel eerder als een richtingaanwijzer. Het kan je helpen na te denken over wat je werkelijk waardevol vindt in het leven, en daar meer naar te leven. In plaats van jezelf te kwellen met zelfverwijten, kan je proberen stilstaan bij wat dit gevoel jou kan leren.

Ik weet dat ik erdoor moet. En ik weet dat ik uiteindelijk een heel goeie mama zal zijn, dat weet ik zeker. Nu was gewoon te vroeg.
Anouk, 24

Naar de toekomst kijken

Toen je voor een abortus koos, was dat ook een keuze voor de toekomst. Je dacht aan hoe je leven er na je keuze uit zou zien. Door voor een abortus te kiezen, koos je ook voor een aantal positieve dingen.

  • Wat waren de zaken die jij voor ogen had toen je koos om je zwangerschap niet te behouden?
  • Dacht je aan je studies, je werk, je relatie?
  • Aan bepaalde doelen die je wilde bereiken in je leven?
  • Wilde je je kindje ergens voor behoeden?

Ook al is het belangrijk je verdriet en vragen een plaats te geven, even belangrijk is 'vooruit kijken' 

  • Wat vind jij waardevol in het leven?
  • Hoe kijk je vandaag naar relaties en naar het uitbouwen van een gezinsleven?
  • Wat wil je nog graag realiseren?

Laat je helpen

Als je nood hebt om over je abortus te praten, ga dan op zoek naar iemand met wie je je verdriet en vragen kan delen. Misschien kan je een familielid of een goede vriend of vriendin in vertrouwen nemen. Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt.

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens en vragen om te gaan.

Fara-aanbod verwerking

Bij Fara kan je zowel in groep (lotgenotencontact) als individueel begeleid worden bij de verwerking van een abortus.