Skip to main content

Ik heb het als man moeilijk na de abortus

Wettelijk gezien kan een vrouw zelf bepalen wat ze met haar zwangerschap doet. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan kan het zijn dat er een beslissing boven jouw hoofd gemaakt wordt. Misschien voel je je niet gehoord en heb je het moeilijk na de abortus?

Geen invloed op de beslissing

  • Wanneer je (ex-) partner’s voorkeursoptie uitgaat naar abortus zonder dat jij hierin veel zeggenschap ervaar, dan voel je wellicht vooral onmacht en boosheid. Er overkomt jou iets waar je geen controle over hebt. Jouw leven neemt een ongewilde wending.
  • Is de zwangerschap gewenst voor jou, dan doet het verlies ervan uiteraard pijn. Je moet afscheid nemen van iets of iemand betekenisvol voor jou.
‘Ik vond het al moeilijk om mijn ex-partner de vrijheid te geven tot bespreken van de optie abortus. Mijn vadergevoel was er al. Mijn droombeeld werd dan ook radicaal doorprikt. Ik droom ervan om vader te worden.
Bob, 37

Mannen en abortusverwerking

Na een abortus gaan mannen doorgaans snel ‘verder’. Ze praten er weinig over, zelfs onder goede vrienden. Mannen zijn vaak gewend om problemen zelf op te lossen en hebben minder snel de neiging om ondersteuning te zoeken. Dat kan voor jou echter helemaal anders aanvoelen. 

Merk je dat het toch niet hetzelfde met je gaat na de abortus? Dat je leven toch niet gewoon doorloopt? Dan kan het belangrijk zijn om stil te staan bij de abortus en de impact ervan op jezelf, je relatie, je leven,…

Ruimte geven aan je gevoelens

Na een abortus kan je verschillende gevoelens ervaren. Vaak voelt het aan als een mix van alles door elkaar. Dit is normaal en een menselijke reactie op iets ergs, onverwachts of ongewilds dat jou overkwam. Misschien ervaar je wel:

  • frustraties en gevoelens van somberheid of verbittering
  • onmacht, verdriet, boosheid, schuldgevoelens of schaamte

Misschien werd je vadergevoel nu pas wakker? Of voelt het alsof je je kinderwens of gezinswens naar een kindje erbij abrupt moet opbergen

Op zoek naar ondersteuning?

Maak een afspraak bij Fara

Weet dat Fara vzw een luisterend oor, informatie of begeleiding kan bieden:

  • Je kan alleen of samen met je (ex-) partner op gesprek komen.
  • Misschien voel(de) je je enigszins buitengesloten in de besluitvorming en hulpverlening, zoals de mannen in dit (Franstalig) filmpje getuigen? Op Fara vinden we het belangrijk dat je als man evenveel ruimte krijgt in de begeleiding. Je bent evenveel betrokken, evenveel geraakt. 
  • We verkennen samen met jou wat deze abortus voor je betekent. En wat je mogelijks nodig hebt om je leven rondom deze ingrijpende gebeurtenis te laten vallen.

Leg contact met ervaringsgenoten

Misschien kan contact met andere mannen die hetzelfde meemaakten helpend voor je zijn? Je kan steun en (h)erkenning vinden in elkaars ervaringen. Dat is toch net even anders dan hierover uitwisselen met je gewone maten. We kunnen jou in contact proberen brengen met een andere man die jouw frustraties deelt, 1 op 1.

  • Contacteer ons met je vrijblijvende vraag naar ervaringsgenoten.
  • Wil je als man zelf optreden als ervaringsgenoot voor andere mannen, neem dan ook contact met ons op. Via een kennismakingsgesprek bekijken we de mogelijkheden.
  • Boekentips?

    (H)erkenning kan je ook vinden in een aantal boeken met getuigenissen door mannen, waaronder deze:

    - ‘Man En Abortus, over de keuze, de ingreep en de verwerking' (Basti Baroncini)

    - ‘Als de man verliest. Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw.’ (Tim Overdiek)

    - ‘Abortus. Van getuigenissen en reflecties tot steun.’ (Gertie Driessen)