Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Ik heb het als man moeilijk na de abortus

Wettelijk gezien kan een vrouw zelf bepalen wat ze met haar zwangerschap doet. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan kan het zijn dat er een beslissing boven jouw hoofd gemaakt wordt. Misschien voel je je niet gehoord en heb je het moeilijk na de abortus?

Geen invloed op de beslissing

 • Wanneer je (ex-) partner’s voorkeursoptie uitgaat naar abortus zonder dat jij hierin veel zeggenschap ervaart, dan voel je wellicht onmacht en boosheid.
 • Er overkomt jou iets waar je geen controle over hebt. Jouw leven neemt een ongewilde wending.
 • Is de zwangerschap gewenst voor jou, dan doet het verlies ervan uiteraard pijn. Je moet afscheid nemen van iets of iemand betekenisvol voor jou.
‘Ik vond het al moeilijk om mijn ex-partner de vrijheid te geven tot bespreken van de optie abortus. Mijn vadergevoel was er al. Mijn droombeeld werd dan ook radicaal doorprikt. Ik droom ervan om vader te worden.
Bob, 37

Mannen en abortusverwerking

 • Na een abortus gaan mannen doorgaans snel ‘verder’. Ze praten er weinig over, zelfs onder goede vrienden. Mannen zijn vaak gewend om problemen zelf op te lossen en hebben minder snel de neiging om ondersteuning te zoeken. Dat kan voor jou echter helemaal anders aanvoelen. 
 • Merk je dat het toch niet hetzelfde met je gaat na de abortus? Dat je leven toch niet gewoon doorloopt? Dan kan het belangrijk zijn om stil te staan bij de abortus en de impact ervan op jezelf, je relatie, je leven,…
"Zij besloot dat ik geen vader zal worden"
Stef, 37
 • Na een abortus kan je verschillende gevoelens ervaren: frustratie, boosheid, somberheid, onmacht, verdriet, schuld en schaamte,.... Vaak voelt het aan als een mix van alles door elkaar. Dit is normaal en een menselijke reactie op iets ergs, onverwachts of ongewilds dat jou overkwam. 
 • Misschien werd je vadergevoel nu pas wakker? Of voelt het alsof je je kinderwens of gezinswens naar een kindje erbij abrupt moet opbergen?
Ontmoet lotgenoten

Misschien kan contact met andere mannen die hetzelfde meemaakten helpend voor je zijn? Je kan steun en (h)erkenning vinden in elkaars ervaringen. Dat is toch net even anders dan hierover uitwisselen met je gewone vrienden.

Op zoek naar ondersteuning?

Maak een afspraak bij Fara:

 • Je kan alleen of samen met je (ex-) partner op gesprek komen.
 • Op Fara vinden we het belangrijk dat je als man evenveel ruimte krijgt in de begeleiding. Je bent evenveel betrokken, evenveel geraakt.

Credits video: hillview.be

 • Boekentips?

  (H)erkenning kan je ook vinden in een aantal boeken met getuigenissen door mannen, waaronder deze:

  - ‘Man En Abortus, over de keuze, de ingreep en de verwerking' (Basti Baroncini)

  - ‘Als de man verliest. Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw.’ (Tim Overdiek)

  - ‘Abortus. Van getuigenissen en reflecties tot steun.’ (Gertie Driessen)