Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Hoe groot is de kans dat mijn kindje het syndroom van Down heeft?

Er bestaat een leeftijdsgebonden risico op Downsyndroom. Om te weten hoe groot jouw kans is op een kind met trisomie 21, kan je de NIPT laten uitvoeren. 

 

Leeftijdsgebonden kans

uit: ‘Alles goed met mijn baby?’ Erfelijkheid in de kijker/Brochure van de Vlaamse Centra voor Menselijke Erfelijkheid

Hoe ouder je als zwangere vrouw bent, hoe groter de kans dat je kindje een chromosomale afwijking heeft. Dit geldt in het bijzonder voor het syndroom van Down.

Deze tabel geeft weer hoe groot de gemiddelde kans is dat je op een bepaalde leeftijd in verwachting bent van een kindje met het syndroom van Down.

Op je veertigste heb je een kans van 1/80 om een kindje te krijgen met het Downsyndroom. Op je vierenveertigste heb je een kans van 1/30 dat je kindje het syndroom van Down heeft.

Jouw kans

Wil je weten hoe groot jouw kans is op een kindje met Downsyndroom, dan kan je dat te weten komen via de NIPT. Deze test is bijzonder goed in het opsporen van Downsyndroom bij de foetus. Op 100 zwangerschappen waarbij de foetus trisomie 21 heeft, zal de NIPT er 99 detecteren.

Is je NIPT negatief? Dan mag je dus redelijk gerust zijn dat je kindje geen Downsyndroom heeft. 

Is je NIPT positief? Dan heb je 92% kans dat je kindje Downsyndroom heeft.
In 8 per 100 gevallen gaat het om een vals positief resultaat. De foetus heeft dan toch geen Down. Daarom is er steeds diagnostisch onderzoek nodig om de resultaten van een positieve NIPT te bevestigen!