Skip to main content

Geven screeningstesten kans op miskraam?

Screeningtesten zoals een bloedafname of echografie zijn niet invasief. Ze houden geen risico in voor de moeder en ook niet voor de foetus. Er is geen risico op een miskraam.  

Invasief versus niet-invasief

Als je (bij een eerste trimesterscreening) een verhoogd risico hebt op een afwijking bij de foetus, krijg je vaak het advies om te kiezen voor een diagnostische test.

Een diagnostische test doet men om zekerheid te krijgen over een bepaalde aandoening bij de foetus. Dit kan een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest zijn. Deze testen houden altijd een risico in op een miskraam, omdat dit invasieve testen zijn. Dit betekent dat er via de buik of de vagina een naald wordt ingebracht, waarmee men door de vliezen prikt om tot bij het vruchtwater of de vlokken te geraken.

Soms is het risico op een miskraam als gevolg van de test groter dan de kans dat je kindje een afwijking heeft. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren, dat je een verhoogd risico van 1 op 140 (0.7 op 100) hebt op een kindje met het syndroom van Down en dat je een vruchtwaterpunctie kan laten uitvoeren om zekerheid te krijgen, waarvan men zegt dat die een laag risico heeft van 0.5 tot 1 kans op 100. Het kan dus erg verwarrend zijn, wanneer deze twee kansen zo dicht bij elkaar liggen en toch een hele andere betekenis krijgen (verhoogde kans versus laag risico). Daarom moet je proberen voor jezelf uit te maken wat deze kansen voor jou betekenen en zo de risico's afwegen om al dan niet te kiezen voor een invasieve test.

NIPT

Sinds kort is er een tussenstap mogelijk dankzij de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Bij deze test wordt er bloed genomen van de moeder. Daarin bevindt zich DNA van de foetus, dat onderzocht kan worden op chromosomale afwijkingen.

Hoewel de NIPT geen 100% zekerheid biedt, is hij veel betrouwbaarder dan de eerste trimester-screening. Zonder het risico op een miskraam, weet je via de NIPT bijna zeker of de foetus een afwijking heeft op niet. Slechts in minder dan 1% van de gevallen is de NIPT vals positief. Dat wil zeggen dat de NIPT in die gevallen zegt dat de baby trisomie 21 heeft, terwijl dat eigenlijk toch niet het geval is. Daarom doet men bij een afwijkende NIPT altijd ook een diagnostische of invasieve test, meestal een vruchtwaterpunctie.

Vraag bij twijfel of onzekerheid zeker goed na bij je arts of de NIPT in jullie situatie aangewezen is en of het dus mogelijk is om deze tussenstap te nemen.