Skip to main content

De keuze voor de NIPT voelde voor ons juist aan

Séline, 29

Séline is getrouwd met Philippe en zwanger van hun eerste kindje. Ze vertelt over de manier waarop zij de keuze voor de NIPT gemaakt en beleefd hebben.

Nog voor onze afspraak bij de gynaecoloog hadden mijn man en ik al besloten om voor de NIPT te kiezen. We hadden ons geïnformeerd over de test en de voor- en nadelen ervan afgewogen. Misschien maar goed ook, want ik had het gevoel dat onze gynaecoloog deze keuze vanzelfsprekend vond. Er werd eigenlijk niet lang bij stil gestaan. Mijn man en ik waren van de overtuiging dat we het graag op voorhand wilden weten wanneer ons kindje een afwijking had. We beseffen wel dat de NIPT maar op een aantal aandoeningen test, maar we wilden dan toch hierover al zekerheid. 

Na de afname van de bloedstaal volgde er een periode van afwachten. Dit bracht wel wat stress met zich mee. Je wacht op een ontlading, het zit in je systeem. Ik was er voortdurend mee bezig, want ik ging er niet vanuit dat het wel allemaal goed zou zijn. Uiteindelijk werd het resultaat van de test opgestuurd via een brief met de post. Dit wist ik niet op voorhand en eigenlijk ben ik ook wel geschrokken want voor ik het goed door had, had ik het resultaat van de test in mijn handen. De test was gelukkig negatief.

Dit resultaat gaf ons groen licht om onze zwangerschap kenbaar te maken aan de wereld. Want tot dan waren we eigenlijk voorzichtig geweest, we durfden nog niet al te blij zijn met onze zwangerschap. Je kan het resultaat  van een test immers nooit voorspellen. En bij een positief resultaat hadden we altijd gezegd dat we de zwangerschap zouden afbreken.

Achteraf gezien ben ik wel blij dat wij hier samen bij hebben stilgestaan en de verschillende opties hebben overlopen want zo vanzelfsprekend en vrijblijvend is deze keuze eigenlijk niet.

De keuze voor de NIPT voelde voor ons aan als een juiste keuze.

Sta je voor een gelijkaardige keuze?

Wil je meer informatie vooraleer je de NIPT laat uitvoeren? Wil je ondersteuning in dit keuzeproces? Wil je graag overleggen over de opties bij slecht nieuws? Contacteer dan je huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw of natuurlijk Fara.