Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Er is iets mis met mijn kindje. Hoe maak ik een keuze?

Wanneer je voor een keuze komt te staan na een echo of bloedtest kan het zijn dat je even helemaal niet meer weet wat doen. De hartverscheurende keuze zet je misschien wel voor een zwaar dilemma. Je voldoende laten informeren en er over praten met (betekenisvolle) anderen kunnen helpen om te komen tot een beslissing waar je mee verder kan.

Men beschrijft het soms als op een T-splitsing staan: je kan niet meer achteruit en moet links of rechts kiezen. Maar geen van de 2 opties voelt als een goede keuze.

 

Informatie inwinnen

Enkel op basis van correcte en duidelijke informatie kan je een keuze maken die voor jou goed aanvoelt. Aarzel niet om opnieuw uitleg te vragen aan je gynaecoloog, vroedvrouw of aan het medisch team van het ziekenhuis. Als je op internet wil gaan surfen, zorg er dan voor dat je zeker op betrouwbare sites zoekt. Ook hierin kunnen je arts of vroedvrouw je zeker wegwijs in maken.

Praten

Praten met verschillende mensen kan opluchten, maar ook duidelijkheid geven in je gevoel over wat voor jou/jullie de beste keuze is. Krop je gevoelens niet op, maar praat met je partner, een goede vriend(in), je ouders… Bel naar Fara voor een luisterend oor, ga naar een therapeut/psycholoog of bel naar Tele-onthaal. Ga op zoek naar lotgenoten, vaak is de verbondenheid of het begrip groter als je erover praat met mensen die hetzelfde meemaakten.

Opschrijven

Schrijf neer hoe je je voelt, wat je emoties en gedachten op dit moment zijn. Wat je nu overkomt is iets dat niemand had kunnen voorzien. De emoties die je daarbij ervaart kunnen erg heftig zijn. Na verloop van tijd vergeten sommige mensen hoe heftig dat was. Het kan achteraf erg waardevol zijn om te kunnen terugkijken op hoe je je toen, op dat moment voelde, wat er allemaal door je heen ging.