Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Twijfels door geslachtsteleurstelling

"Zolang het maar gezond is". Velen zeggen dat het geslacht niet uitmaakt, maar heel wat ouders hebben wel een voorkeur. Het verdriet daarover kan soms heftig zijn. Dit noemt men 'gender disappointment'.

Wat is het?

Gender disappointment is teleurstelling over het geslacht van je ongeboren of pasgeboren baby. Het gaat verder dan het voelen van een geslachtsvoorkeur. Vaak wordt er naast teleurstelling ook kwaadheid en verlies ervaren (cf. definitie centre for perinatal psychology).

Normaal

Heel wat mensen ervaren teleurstelling als ze het geslacht van hun kindje ontdekken. Sommigen stappen daar makkelijk overheen, anderen hebben het er wat langer moeilijk mee. En zeker niet iedereen komt er voor uit. 

De gevoelens die je ervaart zijn dus normaal. Er overkomt jou iets dat je eigenlijk niet wil. Het loopt anders dan je had verwacht of gehoopt. Dat kan emotioneel overweldigend zijn. 

Geen teleurstelling, maar een gevoel van verlies

Eigenlijk dekt de term 'gender disappointment' de lading niet helemaal. Het betekent immers niet dat je teleurgesteld bent in de zwangerschap of in het kindje dat op komst is. Het betekent dat je iets verliest waar je (on)bewust heel erg op gehoopt had. Dit wil zeggen dat je waarschijnlijk een rouwproces zal moeten doorgaan waarin je het (ideaal)beeld dat je had, anders zal proberen invullen. 

Ik ben papa van drie dochters, die ik doodgraag zie. Al blijft het wel pikken dat ik nooit zal weten hoe het is om een zoon te hebben.
Dennis, 36

Erken je gevoelens en praat erover

  • Een eerste stap kan zijn om deze gevoelens zonder oordeel toe te laten. Kijk mild naar jezelf.
  • Misschien helpt het om op zoek te gaan naar de redenen van je geslachtsvoorkeur. Zo zal je hopelijk nadien mogen/kunnen rouwen om je droom die geen werkelijkheid zal worden.
  • Praat over de gevoelens die je ervaart. Door te praten zal je alles meer in perspectief zien. Is het in je omgeving moeilijk om je hart te luchten? Aarzel niet om naar Fara te bellen, mailen of chatten. We zijn er voor je. 
  • Getuigenissen van anderen kunnen je steunen. Besef wel dat ieders situatie uniek is. 

Twijfels over je keuze?

Door de NIP-test ken je het geslacht meestal rond de 12 weken zwangerschap. Sommige mensen twijfelen daardoor om de zwangerschap al dan niet verder te zetten.
Een zwangerschapsafbreking kan tot 12 weken na de bevruchting (14 weken als je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie). 
Het is belangrijk om de gevoelens die je ervaart verder te onderzoeken. Maak geen overhaaste beslissing!

Weet dat je welkom bent bij Fara:

  • We bekijken samen wat jij nodig hebt om verder te kunnen
  • We bieden je een veilige plek om in alle openheid over deze keuze te praten
Op school zei een kindje tegen mijn dochter: 'oei, weer een jongen, wie gaat er dan met jou spelen?' Mijn hart brak, ik wil haar zo graag een zusje geven.
Elsy, 30
Meer info en getuigenissen

Wil je meer lezen over gender disappointment? Op deze website vind je veel informatie en getuigenissen. 

Youtube-getuigenissen

Ook op youtube vind je getuigenissen terug. We voegden enkele video's samen in een afspeellijst!