Skip to main content

Wat is de emotionele impact van een abortus?

De meeste personen verwerken een abortus goed, zo blijkt uit onderzoek. Toch blijft het belangrijk jezelf de tijd te gunnen om het te verwerken.

Voor iedereen anders

  • Misschien heb je gehoord dat je een abortus eeuwig zal meedragen, of dat je depressief kan worden. Of misschien vertelde iemand je dat het amper iets betekent, dat je er niet teveel over moet nadenken.
  • Iedereen gaat anders met een abortus om. Voor sommige mensen is deze gebeurtenis snel vergeten. Voor anderen was het een ingrijpende beslissing, die op diverse terreinen een impact heeft op hun leven.

Impact op je relatie

  • Het kan zijn dat je relatie onder druk is komen te staan door de ongeplande zwangerschap en de abortus. Besef dat iedereen anders reageert op zulke ingrijpende gebeurtenissen.
  • Geef elkaar daarvoor de ruimte en probeer begrip op te brengen voor elkaar. Komen jullie er niet uit, overweeg dan om samen hulp te zoeken.

Hoe schat je het zelf in?

  • Onderzoek wijst uit dat als iemand op voorhand sterk vermoedt dat ze het achteraf moeilijk zal hebben, dan zal dat waarschijnlijk ook zo zijn. Anderzijds krijgen we bij Fara soms mailtjes binnen van vrouwen (én mannen) die op voorhand niet hadden verwacht dat ze er achteraf nog zo vaak aan zouden denken.
  • Denk jij dat je het achteraf moeilijk zal hebben? Denk dan nu al eens na over waar je dan terecht zou kunnen. Praat erover met een goede vriend(in) of familielid, of contacteer Fara.