Skip to main content

Kan mijn man of arts zien dat ik een abortus deed?

Vlak na de ingreep kan een arts dit wel opmerken. Je man of een seksuele partner kan het in principe niet zien.

Een maand na de abortus is er geen lichamelijke aanduiding meer dat je ooit een abortus hebt gehad.

Zwangerschapshormoon HcG

Het duurt een paar weken vooraleer het zwangerschapshormoon HcG volledig uit je bloed verdwijnt. Een zwangerschapstest kan dus nog positief testen, ook al ben je niet meer zwanger. Als je kort na een abortus een bloedtest laat doen bij je huisarts, kan deze zien dat je zwanger was, natuurlijk enkel als er wordt getest op HcG.

Baarmoedermond

Tot een maand na de abortus kan je baarmoeder uitgezet zijn en je baarmoedermond lichtjes ontsloten. Een arts zou dat kunnen merken tijdens een vaginaal onderzoek. Na een maand is dit hersteld en is er niets meer zichtbaar. Een abortus laat geen blijvende letsels achter aan de baarmoeder.

Niet zichtbaar voor man of partner

In principe kan iemand die geen arts is niet merken dat je een abortus onderging. Weet wel dat je na de abortus enkele dagen last zal hebben van (mogelijks heftig) bloedverlies. Het is ook best dat je tot 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap hebt. Dat komt omdat je anders risico loopt een infectie op te doen. Hierdoor kan je partner dus wel merken dat er iets anders is dan normaal.