Skip to main content
Wegens ziekte van een collega kan de chat deze namiddag helaas niet openen. Onze excuses. Wil je ons bereiken? Stuur dan een mailtje naar vragen@fara.be

Hoe verloopt een abortus?

Na het eerste gesprek in het abortuscentrum volgen zes dagen wettelijk verplichte wachttijd. Daarna kan je een afspraak maken voor de behandeling. Twee weken na de behandeling volgt een controle.

Eerste gesprek + echografie

Voor de ingreep heb je eerst een gesprek met een hulpverlener van het abortuscentrum of het ziekenhuis. Dit is verplicht en kan je helpen om je beslissing nog eens goed te overwegen. In dit gesprek wordt ook bekeken wat voor jou een goed voorbehoedsmiddel kan zijn om een ongeplande zwangerschap in de toekomst te vermijden.
Tijdens dit eerste consult onderzoekt een gynaecoloog met een vaginale echografie hoelang je zwanger bent. Geef duidelijk aan als je liever niet meekijkt op het scherm of meeluistert naar de harttonen. Wanneer je dit wel graag wil, mag je dit uiteraard ook vragen. Als je dat wenst en vraagt, krijg je de afdruk van de echo mee naar huis.

Aarzel niet om al je vragen en twijfels over een abortus te bespreken. Het is niet omdat je twijfels hebt dat je het recht op abortus zou verliezen. Als je dat wil, kan je nog een extra gesprek vragen. Zo krijg je meer tijd om alles nog eens goed op een rijtje te zetten.

Zes dagen wachttijd

Tussen het eerste gesprek en de ingreep krijg je zes dagen wachttijd. Dit is wettelijk verplicht. Bedoeling is te vermijden dat je in een vlaag van paniek een overhaaste beslissing zou nemen. Maak van deze tijd gebruik om te voelen wat de keuze voor abortus bij jou teweegbrengt. Je kan nog tot het allerlaatste moment je beslissing wijzigen.

De zes dagen wachttijd kunnen opgeheven worden omwille van een medische noodsituatie of kunnen toegevoegd worden bij de termijn als je eerste consultatie minder dan 6 dagen voor de 12 weken plaatsvindt. 

Opgelet, hou dus rekening met de wachttijd wanneer je je eerste afspraak inplant op het abortuscentrum. 

De ingreep

Een abortus kan in ons land op drie manieren gebeuren. Bespreek met het abortuscentrum of ziekenhuis welke methode voor jou het meest geschikt is:

 • Abortuspil
  Een abortuspil kan gebruikt worden als je niet langer dan 9 weken zwanger bent, geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. 'Abortuspil' is eigenlijk misleidend, omdat het om meerdere pillen gaat. Je neemt een eerste pil in op het centrum. Een of twee dagen later krijg je een nieuwe afspraak voor het tweede deel van de medicatie.
  De abortuspil veroorzaakt een miskraam: je krijgt hevig bloedverlies en krampen die te vergelijken zijn met zware maandstonden.
 • Zuigcurretage
  Een zuigcurettage gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het is niet volledig pijnloos. Welke pijn je ervaart, verschilt van vrouw tot vrouw.
 • Volledige verdoving
  Je kan de ingreep ook onder volledige narcose laten doen. Deze methode is de minst pijnlijke, maar ook de duurste en ze kan alleen in een ziekenhuis worden uitgevoerd. Je moet ook langer in het ziekenhuis blijven.

Controle + gesprek achteraf

Ongeveer twee weken na de ingreep kan je bij het abortuscentrum of het ziekenhuis terecht voor een nazorggesprek en een gynaecologische check-up.

Je lichaam kan na een abortus anders reageren. Je kan bijvoorbeeld een zwaardere menstruatie hebben of minder zin hebben in seks. Een consult bij de gynaecoloog helpt te vermijden dat je achteraf met gynaecologische klachten blijft zitten.

Zie je een extra bezoek aan het abortuscentrum niet meer zitten, ga dan langs bij je huisarts of gynaecoloog.

Zit je na een abortus met vragen of moeilijke gevoelens? Je kan er dan ook over praten. Uiteraard ben je ook welkom bij Fara om hierover te praten!