Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Opnieuw zwanger na een abortus?

Je bent opnieuw zwanger na een abortus. Ongepland of gepland. Mogen we je proficiat wensen?

Ongepland zwanger

 • Een nieuwe ongeplande zwangerschap met twijfels, stelt je opnieuw voor een keuze waar je nooit - en zeker niet nogmaals  -  voor hebt willen staan.
 • Misschien schaam je je hierover of kan je amper geloven dat dit een tweede (of derde, …) keer gebeurt. 
 • En toch… deze zwangerschap overkwam je opnieuw.
  • Je context is intussen wellicht anders, wat je proces van besluitvorming ook net even anders maakt.
  • Of niet, je eerdere keuze voor abortus ligt nu ook mee in je weegschaal ter afweging van je keuze.

Gepland zwanger

Je bent gepland en gewenst zwanger. Proficiat! 

Een kindje na zwangerschapsverlies wordt ook wel een regenboogkindje genoemd. Een mooie metafoor voor hoe een regenboog er kan zijn als iets moois na de storm.

Gemis en verlangen kunnen en mogen samen gaan:

 • Het is dan normaal dat je gedachten bij deze nieuwe zwangerschap ook uitgaan naar je eerdere zwangerschap.
 • Misschien kan je niet meer zorgeloos zwanger zijn en voelt je zwangerschap eerder als een broze dan wel als een roze wolk. Het is oké om te voelen wat je voelt.
 • Ook angst voor nieuw verlies is normaal. Bij sommigen gaat de onzekerheid over een goed verloop liggen naarmate de zwangerschap vordert, bij anderen gaat deze angst pas liggen als ze hun gezonde baby in de armen krijgen.
 • Durf vertrouwen of ga na wat jij daartoe nodig hebt. Een gewenste zwangerschap geeft extra veerkracht voor de uitdagingen die bij de kraamtijd horen. Veerkracht die je vermoedelijk miste bij je vorige zwangerschap. Je terugblik kan je helpen (meer) betekenis te geven aan je eerdere verlies zodat dat niet voor niets geweest is. Desondanks of dankzij die zwangerschap is dit kindje er gekomen. Klaar om warm verwelkomd te worden.
Nood aan ondersteuning?

Weet dat je hier wel zelf maar daarom niet alleen door moet. Spreek erover met je vroedvrouw, arts of contacteer Fara. We zijn er graag voor je.