Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Hoe vertel ik dat ik opnieuw zwanger ben na een zwangerschapsafbreking?

Als je omgeving op de hoogte is van je zwangerschapsafbreking, dan zullen zij een volgende zwangerschap wellicht wel verwachten. Sta erbij stil wanneer en wat je hen precies wil vertellen.

Wanneer

  • Wanneer je het vertelt, kan afhankelijk zijn van hoe ze betrokken zijn geweest bij de zwangerschapsafbreking: waren ze op de hoogte? Steunend? Afkeurend? Onverschillig? Dit kan mee de volgorde bepalen aan wie je wanneer iets vertelt.
  • Misschien zijn er sommigen die wel meer betekenisvol zijn gebleken dan anderen en wil je hen ook nu op een andere manier betrekken dan jullie bredere omgeving. Je kan zo hierin trapsgewijs geleidelijk aan meer mensen betrekken.

Wat

  • Denk tegelijk ook goed na wat je precies wil vertellen en wat je van hen verwacht. Een volgende zwangerschap kan voor jou (en je partner) extra spannend zijn of veel onzekerheid brengen.
  • Wil je hierin van hen steun, dan is het belangrijk om hen al vroeg in de zwangerschap op de hoogte te brengen.
  • Wil je hen dit net besparen, moet je misschien wachten tot jullie zelf meer zekerheid hebben. Een goede NIPT is voor velen zo’n moment: je vertelt niet alleen dat jullie zwanger zijn, maar je kan er onmiddellijk bij vertellen dat de eerste test ook goed is.

Reacties

  • Meestal reageert de omgeving erg blij.  Ze wensen jullie alle geluk toe en hopen dat deze nieuwe zwangerschap jullie verdriet kan verminderen. Jullie hebben terug iets om naar uit te kijken. Misschien zijn ze dan te blij… en wordt er alleen nog maar gesproken over de toekomst.
  • Misschien wil je niet dat ze alleen maar blij zijn; ze mogen niet vergeten wat jullie hebben meegemaakt en het kindje dat jullie verloren hebben.
  • Deze nuance kan je best zelf al meenemen in hoe jullie de zwangerschap nu aankondigen. De omgeving vermijdt vaak - goedbedoeld om jullie te sparen- de moeilijke gesprekken over het verdriet, ze willen jullie nieuwe gezinsgeluk niet overschaduwen. Maar als ze weten dat dit net voor jullie belangrijk is, nodig je hen uit om dit toch te doen.