Skip to main content

Mag ik mijn zoon/dochter met een mentale beperking laten steriliseren?

Sterilisatie kan in België enkel mits toestemming van de patiënt gebeuren, ook al is zij minderjarig en/of heeft zij een mentale beperking.

Als je kind door de behandelende arts als wilsbekwaam wordt ingeschat, zal hij of zij in principe zelf moeten instemmen met een sterilisatie. Als zij door de behandelende arts als wilsonbekwaam wordt ingeschat, zal de arts in principe een commissie bijeenroepen die mee zal oordelen over de noodzaak van een sterilisatie.

Als je hierover met vragen zit, ga hierover dan zeker in gesprek met de arts van je kind, bij voorkeur samen met je kind. Het is belangrijk om je kind te informeren en te ondersteunen in de keuze van een anticonceptiemiddel dat bij zijn/haar levensstijl past en zoveel als mogelijk bescherming biedt. Het gaat ook over kinderwens durven bespreekbaar te maken en over redenen van niet of foutief gebruik van anticonceptie. De optie sterilisatie kan daar een onderdeel van uitmaken.   

Als je deze vraag leest ben je waarschijnlijk bezorgd over de kans op een ongeplande zwangerschap of kinderwens van je kind, ook daarover kan je bij Fara terecht. Twijfel niet om onze te contacteren, we gaan graag samen met jou op weg. 

Mijn kind met beperking heeft een kinderwens, wat nu?
Waar kunnen we terecht voor ondersteuning?