Skip to main content

Mijn cliënten met een mentale beperking zitten op een ondoorprikbare roze wolk

Anja, 52

Anja is begeleidster van Tim en Frederikje. Ze weet niet goed wat doen want Tim en Frederikje willen graag een kindje. Beiden zijn mentaal beperkt en hebben naar haar aanvoelen geen idee wat het ouderschap met zich meebrengt. 

Ik begeleid Tim en Frederikje al 2 jaar. 3 keer per week ga ik langs om samen een weekplanning te maken, boodschappen te doen, het huishouden te organiseren, een koffie te drinken... Vorige week vertelden ze me dat ze steeds nadenken over het krijgen van een kindje. Ze willen zo graag een schattig baby'tje om voor te zorgen. 

Eerlijk gezegd, ik had dit totaal niet zien aankomen! Ze hebben zelf nog zoveel zorg nodig... Ik voelde heel sterk dat ik meteen begon te ontraden: dat een baby niet makkelijk is, hoe ze dat zouden betalen, of ze er zeker van zijn... 

Ik voelde heel sterk dat ik meteen begon te ontraden: dat een baby niet makkelijk is, hoe ze dat zouden betalen, of ze er zeker van zijn...

Ze vielen beide stil en waren beteuterd. Ik denk niet dat ze verwacht hadden dat ik zo negatief zou reageren. Normaal ben ik net heel positief en stimulerend, maar een kind... dat is voor altijd hé. Ik ben gewoon erg bezorgd en zou niet weten hoe ze dat gaan bolwerken. Langs de andere kant wil ik mijn goede band met hen ook niet beschadigen. 

Het lijkt alsof ze op een ondoorprikbare roze wolk zitten. Ik heb nu contact opgenomen met Fara om de Real Care Baby eens te ontlenen. Hopelijk staan Tim en Frederikje daarvoor open. Ik hoop dat ik hun ervaringen met de pop kan meenemen in mijn verdere gesprekken rond kinderwens met hen. Maar ik moet zeggen, dit is enorm uit mijn comfortzone!

Is deze situatie herkenbaar voor je?

Zit je als begeleider met vragen of bezorgdheden over de kinderwens van je cliënten? Hier vind je meer handvatten om het gesprek aan te gaan rond het thema bij je cliënten.Wil je graag de Real Care Baby ontlenen? Neemt contact met ons op om verder af te stemmen en de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via telefoon (016/386950) of mail (vragen@fara.be).