Skip to main content

Wie kan mij helpen verwerken na mijn zwangerschapsafbreking?

Als je nood hebt om over je zwangerschapsafbreking te praten, ga dan op zoek naar iemand met wie je je verdriet en vragen kan delen. Dit kunnen vrienden en familie zijn, maar ook professionele hulp of lotgenotencontact kunnen een uitkomst bieden.

Familie/vrienden

Misschien kan je een familielid of een goede vriend(in) in vertrouwen nemen. Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt. Omdat je misschien zelf worstelt met de keuze, heb je de indruk dat niemand het kan begrijpen. Durf het risico te nemen en je zal merken dat mensen meer begrip kunnen opbrengen dan je denkt.

Professionele hulp

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens en vragen om te gaan.

 • Fara 
  Wij bieden begeleiding aan na een zwangerschapsafbreking. Tijdens de gesprekken leer je je gevoelens een plaats te geven en verken je hoe je verder kan met het leven. 
 • Rouwtherapeut
  Een therapeut of psycholoog met expertise in rouw kan een veilige plek bieden om stil te staan bij je zwangerschapsafbreking.
  Bij Fara kunnen we je ook doorverwijzen naar een therapeut dichter in je buurt. Deze hebben expertise in begeleidingen na een zwangerschapsafbreking. Contacteer ons!
 • Psycholoog ziekenhuis
  Mogelijks biedt het ziekenhuis waar je de afbreking hebt gehad ook enkele opvolggesprekken aan. Vraag hier zeker naar bij je arts of vroedvrouw; misschien is er wel een psycholoog verbonden aan het ziekenhuis.

Lotgenoten

Het kan erg deugddoend zijn om te praten met mensen die voor dezelfde keuzes hebben gestaan. Twijfels, schuldgevoelens, verdriet en zoveel meer kunnen soms gemakkelijker gedeeld worden met mensen die hetzelfde meemaakten.

Via deze link vind je een overzicht. 

Video Verre van Weg

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte draag je je hele leven met je mee. Ook voor de naaste omgeving is dit verlies een confrontatie. Familieleden en vrienden weten niet altijd hoe zij steun kunnen geven aan de rouwende ouders. Met het project en de video ‘Verre van Weg’ geeft de Gezinsbond een stem aan dit verdriet.

In het dossier Sterrenkindjes lees je meer getuigenissen en vind je informatie voor wanneer jij als ouder of grootouder, of iemand in je omgeving, getroffen wordt door dit immense verlies.