Skip to main content

Wie kan mij helpen verwerken na mijn zwangerschapsafbreking?

Als jij nood hebt om over je zwangerschapsafbreking te praten, ga dan op zoek naar iemand met wie je je verdriet en vragen kan delen. Dit kunnen vrienden en familie zijn, maar ook professionele hulp of lotgenotencontact kunnen een uitkomst bieden.

Familie/vrienden

Misschien kan je een familielid of een goede vriend(in) in vertrouwen nemen. Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt. Omdat je misschien zelf worstelt met de keuze, heb je de indruk dat niemand het kan begrijpen. Durf het risico te nemen en je zal merken dat mensen meer begrip kunnen opbrengen dan je denkt.

Professionele hulp

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens en vragen om te gaan.

  • Fara: Fara kan misschien voor jou hierin iets betekenen. Wij bieden therapeutische gesprekken aan na een zwangerschapsafbreking. Tijdens die gesprekken leer je je gevoelens een plaats te geven en verken je hoe je je toekomst nu verder vorm kan geven. Is de drempel voor een fysiek gesprek te groot? Je kan ook anoniem bij ons terecht via Faramail (vragen@fara.be), Farafoon (016 38 69 50) of via de Farachat (maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag tussen 13-16u). 
  • Rouwtherapeut: Bij Fara kunnen we je ook doorverwijzen naar een therapeut dichter in je buurt. Deze hebben expertise in begeleidingen na een zwangerschapsafbreking. Contacteer ons!
  • Psycholoog ziekenhuis: Mogelijks biedt het ziekenhuis waar je de afbreking hebt gehad ook enkele opvolggesprekken aan nadat je het ziekenhuis al hebt verlaten. Vraag hier zeker naar bij je arts of vroedvrouw; misschien is er wel een psycholoog verbonden aan het ziekenhuis.

Lotgenoten

Het kan erg deugddoend zijn om te praten met mensen die voor dezelfde keuzes hebben  gestaan.

  • Cozapo: De Contactgroep Zwangerschapsafbreking na Prenataal Onderzoek (Cozapo) werd speciaal opgericht door en voor mensen die hetzelfde meemaakten als jullie. Cozapo wil ouders ondersteunen bij het erg specifieke rouwproces na een zwangerschapsafbreking. Twijfels, schuldgevoelens, verdriet en zoveel meer kunnen soms gemakkelijker gedeeld worden met mensen die hetzelfde meemaakten.
  • Met Lege Handen: Met Lege Handen is een zelfhulpgroep van en voor ouders van een overleden baby, ontstaan vanuit de behoefte om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte. Zij maken geen onderscheid in de manier waarop de baby overleden is, maar zoeken samen naar manieren om met het gevoel van verlies om te gaan. 
  • Het Berrefonds: Het Berrefonds wil een steun zijn voor ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of kort daarna. Zij maken herinneringsdozen, maar organiseren ook praatgroepen en evenementen voor ouders en mensen uit hun omgeving. Ook stampten zij 'Glinsterhulp' uit de grond, een online platform voor laagdrempelig lotgenotencontact na het verlies van een baby of kind.