Skip to main content

Kan ik lotgenoten na een zwangerschapsverlies ontmoeten?

Het kan erg deugddoend zijn om te praten met mensen die voor dezelfde keuzes hebben  gestaan. Daarom werkt Fara met verschillende organisaties samen om lotgenotencontact te faciliteren. 

  • Cozapo: De Contactgroep Zwangerschapsafbreking na Prenataal Onderzoek (Cozapo) werd speciaal opgericht door en voor mensen die hetzelfde meemaakten als jullie. Cozapo wil ouders ondersteunen bij het erg specifieke rouwproces na een zwangerschapsafbreking. Een ‘onzichtbaar kind’ wordt veelal snel vergeten door de omgeving, maar maakt voor de ouders vaak een wezenlijk deel uit van het gezin. Twijfels, schuldgevoelens, verdriet en zoveel meer kunnen soms gemakkelijker gedeeld worden met mensen die hetzelfde meemaakten. Tegelijk helpt Cozapo mensen een nieuw perspectief te vinden op het leven na deze verscheurende keuze.
Praten met andere ouders die de keuze hadden gemaakt om de zwangerschap af te breken, gaf me het gevoel dat ik niet alleen was. Ik had nog nooit gehoord van iemand in mijn omgeving die hetzelfde had meegemaakt...
David
  • Met Lege Handen: Met Lege Handen is een zelfhulpgroep van en voor ouders van een overleden baby, ontstaan vanuit de behoefte om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte. Zij maken geen onderscheid in de manier waarop de baby overleden is, maar zoeken samen naar manieren om met het gevoel van verlies om te gaan. Zij organiseren praatgroepen, wandelingen en lezingen
Met lege handen
Berrefonds
  • Het Berrefonds: Het Berrefonds wil een steun zijn voor ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of kort daarna. Zij maken herinneringsdozen, maar organiseren ook praatgroepen en evenementen voor ouders van strerrenkinderen en mensen uit hun omgeving.
    Ook stampten zij 'Glinsterhulp' uit de grond, een online platform voor laagdrempelig lotgenotencontact na het verlies van een baby of kind.
Wie kan mij helpen verwerken?

Naast lotgenoten kan je ook terecht bij je omgeving of professionele hulpverleners