Skip to main content

Tips van tienerouders: hoe vertellen thuis?

Stel, je bent 17 en een aantal weken zwanger. Voor jou is het eigenlijk wel duidelijk: je wil de zwangerschap behouden. Maar hoe vertel je dat thuis en aan je vriend? Lees hier hoe andere jonge mama’s het aanpakten!

ELS, 17 jaar: Ik was 15 jaar toen ik zwanger werd van een tweeling. Het moeilijkste was om dat te moeten vertellen aan mijn ouders. Mijn vriendje was ouder (17). Toen ik eindelijk de moed vond om het te vertellen waren mijn ouders niet alleen boos maar ook extreem teleurgesteld. Het is niet makkelijk om het te vertellen, maar je moet het wel doen want je kan zoiets gewoon niet geheim houden!
Ik was al 5 maanden zwanger en ik kon het gewoon niet meer verbergen. Dus ik moest gewoon dapper zijn en het vertellen. Een andere tip is om misschien een brief te schrijven, als je het echt niet durft zeggen.

AYSE, 19 jaar: Mijn schoonfamilie was direct heel blij. Mijn vriend was ook blij, terwijl ik dat in het begin helemaal niet was. Ik vertelde het mijn papa en stiefmoeder door hen de echo te tonen. Ik dacht dat ze dan wel meer betrokken zouden zijn. Maar helaas… ze waren boos en dat zijn ze nog altijd… Ik woon nu bij mijn vriend en hoor mijn papa bijna niet. Het is echt heel moeilijk. Maar ze hadden het recht om het te weten. Hopelijk veranderen ze van mening als mijn kindje geboren is.

PATRICIA, 35 jaar: Ik was een jonge mama op mijn 16 en ik moest het vertellen aan mijn ouders. Ze waren boos, en dat is eigenlijk wel een normale reactie. Ouders zijn van nature uit beschermend tegenover hun kind en we willen altijd het beste voor onze kinderen. Ik voelde hetzelfde toen ik ontdekte dat mijn dochter mij 3 maanden lang niet vertelde dat ze zwanger was! Ik was zo gekwetst dat ze me blijkbaar niet genoeg vertrouwde om het te durven zeggen. Als ouders boos zijn is dat omdat ze je onvoorwaardelijk graag zien. Het beste is gewoon om samen met je ouders te gaan zitten en hen rustig te laten weten dat je zwanger bent en dat je het wil houden. Het kan zijn dat ze het plan niet leuk vinden, of je vriendje helemaal niet leuk vinden, maar ze zullen na een tijdje wel respect krijgen dat je je eigen keuze maakt. Niet iedereen is klaar voor een baby, het is een grote verantwoordelijkheid om daarvoor te kiezen. Denk er dus goed over na en praat goed met je ouders.

ANNELIES, 20 jaar: Het is kei moeilijk, maar het is echt beter om het gewoon te zeggen. Je gaat je daarna ZO veel beter voelen! Vertel het gewoon zo snel mogelijk. Mijn vriend en ik leerden elkaar kennen toen we 18 waren en na 5 maanden was ik al zwanger. Mijn ouders waren vooral in shock. Het heeft nog een paar maanden geduurd voor ze echt blij en excited konden zijn.
Het is dus belangrijk om het te vertellen, en hen de tijd te geven om het nieuws te verwerken. Ze hadden waarschijnlijk niet gedacht om nu al oma of opa te worden!!