Skip to main content

Hoe vertel ik mijn vriend dat ik ongepland zwanger ben?

Je bent ongepland zwanger. Ongetwijfeld gaan er nu heel wat verschillende emoties en gedachten door je heen. Dit is heel normaal! Misschien weet je niet goed hoe je dit aan je vriend moet vertellen? Of ben je bezorgd voor zijn reactie?

Gun jezelf de tijd om te bekomen

Je bent ongepland zwanger, hier heb je niet voor gekozen. Misschien voelt je zwangerschap ongewenst? Of misschien ben je eigenlijk wel blij en kijk je ernaar uit om mama te worden? Of misschien weet je het allemaal even niet meer en heb je het gevoel dat je wereld op zijn kop staat. Dat mag! Gun jezelf de tijd om eerst even te bekomen van de ontdekking van je zwangerschap. Deze ontdekking kan best intens zijn en gepaard gaan met verschillende, gemengde emoties. 

Hou je zwangerschap niet geheim

Bedenk dat het heel moeilijk is om een zwangerschap geheim te houden tegenover je vriend. Zelfs als je zou kiezen voor abortus blijft het een stuk van je leven waarover je achteraf niets tegenover hem kwijt kan als je daar behoefte aan hebt. Iets geheimhouden kost veel energie en kan zwaar zijn om alleen te dragen.

Hoe vertel je het nieuws aan je vriend?

Vind je het moeilijk om je vriend te vertellen dat je zwanger bent? Vraag je af waar je precies bang voor bent:

  • Is het zijn eerste reactie?
  • Of ben je ongerust dat hij anders naar de zwangerschap zal kijken en jullie misschien wel van mening zullen verschillen over wat nu te doen?

Probeer je voor te bereiden op het gesprek:

  • Bedenk voor het gesprek wat je hem zeker wil zeggen of vragen.
  • Geef ook aan dat je iets belangrijk wil bespreken
  • zorg ervoor dat je een rustig moment en plekje zoekt, waar jullie niet gestoord worden. 
  • Als je het ècht niet durft zeggen kan je het ook proberen met een brief, Whatsapp, een mailtje.
  • Of je kan je vriend, een vriendin of iemand van school vragen om het samen te zeggen.

Besef dat een eerste reactie daarom niet blijvend is. Misschien wordt je vriend boos, of verdrietig of misschien blij? Gun ook je vriend even de tijd om te bekomen van het nieuws, van zijn eerste emoties. Zijn eerste reactie kan nog veranderen wanneer ook hij even de tijd genomen heeft om het nieuws te laten zakken. Probeer niet meteen een ‘oplossing’ te vinden, maar laat eerst even de emoties er zijn alvorens jullie na denken wat nu precies te doen.

Ongepland zwanger & twijfels: gebruik gratis de online keuzehulp!

Overloop pas dan samen de opties

Nadat jullie beide bekomen zijn van de eerste shock, kunnen jullie samen jullie opties overlopen. 

Komen jullie er niet samen uit?

De zwangerschap is ongepland, jullie hebben hier niet voor gekozen. Het kan zijn dat jullie een andere voorkeursoptie hebben en geen gezamenlijk gedragen keuze kunnen maken. Of het kan zijn dat jullie blijven twijfelen. Laat jullie dan begeleiden en ondersteunen.