Skip to main content

Ik ben zwanger en twijfel over mijn keuze…

Je bent zwanger en je twijfelt: kiezen voor abortus of niet, je weet het niet.

Dat is normaal in jouw situatie. Je staat voor een heel moeilijke keuze. Toch is het een beslissing die niemand in jouw plaats kan nemen.

Als je erover praat met je ouders, je partner of een vriendin, geven zij je misschien allerlei raad. Het kan zijn dat je je door hen onder druk gezet voelt om een bepaalde beslissing te nemen. Weet dat alleen jij het recht hebt om de beslissing te nemen, ook als je minderjarig bent. Je ouders moeten geen toestemming geven.

Als je twijfelt

Als je twijfelt, kan het helpen erover te praten met iemand die je nergens toe dwingt. Iemand die je helpt bij jezelf uit te zoeken wat voor jou de best mogelijke beslissing is. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen voortgaat op wat je verstand je vertelt, maar dat je ook luistert naar je gevoel.

Praat erover

Voor een goed gesprek over je ongeplande zwangerschap kan je op diverse plaatsen terecht:

Fara
Fara heeft 6 speciaal opgeleide werknemers die veel ervaring hebben met vrouwen die twijfelen over wat ze moeten doen met hun zwangerschap. Je kan een Fara-medewerker bereiken, anoniem als je dit wenst, via:

-mail: vragen@fara.be

-telefoon: 016 38 69 50

-Facebook: KirstenvanFara  en EmmavanFara

-chat op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag via fara.be 

Jongerenadviescentrum (JAC)
Je kan langsgaan bij het Jongerenadviescentrum in je buurt. Daar luistert iemand gratis naar je verhaal, geeft antwoord op je vragen en helpt je ook bij heel concrete stappen als je dat wenst.

School of CLB
Je kan overwegen om een medewerker van het CLB in vertrouwen te nemen, zij hebben ook beroepsgeheim.

Maak lijstjes

Zet de voor- en nadelen op een rijtje:

  • Tussen welke opties twijfel je? 
  • Hoe voel je je bij elke optie?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van iedere optie?
  • Wat zou je willen redden door voor het ene te kiezen?
  • Volg jij bij andere keuzes je hart of je hoofd?
  • Welke argumenten zijn voor jou het belangrijkste?

Je hoeft niet alléén maar bezig te zijn met je twijfels. Probeer het af en toe te laten bezinken. Je kan gaan wandelen, gamen, een koffie drinken met een vriendin, sporten, auto rijden... Maak je hoofd leeg, zo krijg je een 'frisse' blik op de situatie. 

Ik wist echt, ècht niet wat doen. Ik had al 100 lijstjes gemaakt, het hielp niet. Niet kiezen was ook een keuze maken, dan zou ik gewoon zwanger blijven. Pas tijdens de dansles besefte ik dat ik helemaal niet zwanger woù zijn.Het was gewoon nog te vroeg.
Eveline, 20