Skip to main content
We ondervinden helaas wat problemen met onze telefoon. Kan je ons niet telefonisch bereiken? Stuur dan een berichtje naar vragen@fara.be en dan bellen we je zo snel mogelijk zelf op.

Ik ben zwanger en twijfel over mijn keuze…

Je twijfelt: kiezen voor abortus of niet, je weet het niet. Dat is normaal in jouw situatie. Je staat voor een heel moeilijke keuze. Toch is het een beslissing die niemand in jouw plaats kan nemen.

Als je erover praat met je ouders, je partner of een vriendin, geven zij je misschien allerlei raad. Het kan zijn dat je je door hen onder druk gezet voelt om een bepaalde beslissing te nemen. Weet dat alleen jij het recht hebt om de beslissing te nemen, ook als je minderjarig bent. Je ouders moeten geen toestemming geven.

Als je twijfelt

Als je twijfelt, kan het helpen erover te praten met iemand die je nergens toe dwingt. Iemand die je helpt bij jezelf uit te zoeken wat voor jou de best mogelijke beslissing is. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen voortgaat op wat je verstand je vertelt, maar dat je ook luistert naar je gevoel.

Praat erover

Voor een goed gesprek over je ongeplande zwangerschap kan je op diverse plaatsen terecht:

Fara
Fara heeft 6 speciaal opgeleide werknemers die veel ervaring hebben met vrouwen die twijfelen over wat ze moeten doen met hun zwangerschap. Je kan een Fara-medewerkers bereiken via

-mail

-telefoon

-Facebook: KirstenvanFara (tijdelijk afwezig)  en EmmavanFara

-chat!

Jongerenadviescentrum
Je kan langsgaan bij het Jongerenadviescentrum (JAC) in je buurt. Daar luistert iemand naar je verhaal, geeft antwoord op je vragen en helpt je ook bij heel concrete stappen als je dat wenst. 
website JAC

School of CLB
Je kan overwegen om een leerkracht op school of een medewerker van het CLB in vertrouwen te nemen.

Maak lijstjes

Zet de voor- en nadelen op een rijtje:

  • Tussen welke opties twijfel je? 
  • Hoe voel je je bij elke optie?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van iedere optie?
  • Wat zou je willen redden door voor het ene te kiezen?
  • Volg jij bij andere keuzes je hart of je hoofd?
  • Wat weegt voor jou het meest door?

Je hoeft niet alléén maar bezig te zijn met je twijfels. Probeer het af en toe te laten bezinken. Je kan gaan wandelen, gamen, een koffie drinken met een vriendin, sporten, auto rijden... Maak je hoofd leeg, zo krijg je een 'frisse' blik op de situatie. 

Ik wist echt, ècht niet wat doen. Ik had al 100 lijstjes gemaakt, het hielp niet. Niet kiezen was ook een keuze maken, dan zou ik gewoon zwanger blijven. Pas tijdens de dansles besefte ik dat ik helemaal niet zwanger woù zijn.Het was gewoon nog te vroeg.
Eveline, 20