Skip to main content

Is het leuk om tienermoeder te zijn?

Ja en nee. Op jonge leeftijd moeder worden heeft voor- en nadelen. Het jonge ouderschap komt met mooie én uitdagende momenten, of je nu jong aan kindjes begint of niet.

Voordelen

Jong moeder worden heeft leuke kanten. Je hebt een kind van wie je onvoorwaardelijk mag houden en van wie je onvoorwaardelijk liefde terugkrijgt. Je bent nog jong en vol energie. In één klap ben je een stuk volwassener geworden en je hebt een doel in je leven; vervelen is er niet meer bij.

Extra uitdagingen

Een kind verzorgen en opvoeden is veel werk. Héél veel werk. Als moeder moet je dag en nacht klaarstaan voor je kind. Je kind kan je wanhopig en gek maken door uren achtereen te huilen...  De combinatie met school of een opleiding is daarom zeker niet evident. 

Meisjes die moeder worden hebben vaak te maken met allerlei vooroordelen vanuit hun omgeving. Er zijn mensen die maar blijven zeuren over 'je jeugd die je hebt vergooid' of over het feit dat je 'het toch allemaal zelf gewild hebt!'

Er zijn ook momenten waarop je de vrijheid en onbezorgdheid zal missen. Bijvoorbeeld als je vriendinnen in het weekend uitgaan  en jij thuis moet blijven omdat je geen oppas hebt. Of wanneer je moeder jou nog te onvolwassen vindt en ongevraagd alle verantwoordelijkheid voor je kind op zich neemt.

Misschien ben je verdrietig omdat je vriend je in de steek liet en hij de verantwoordelijkheid voor jullie kind niet opneemt. Of omdat een nieuwe relatie niet zo gemakkelijk is omdat je al moeder bent.

Daarnaast heb je ook nog de zorg over je eigen huishouden en geldzaken en moet je allerlei dingen regelen zoals een woning en een inkomen.

 

Weeg dus goed af of op dit moment in je leven een kindje erbij haalbaar is of toch nog niet.