Skip to main content

Duizelig, buikkrampen, misselijk. Ben ik zwanger?

Ook al ben je bang voor het antwoord, zoek zo snel mogelijk uit of je wel of niet zwanger bent. Hoe sneller je het weet, hoe meer tijd je hebt om een keuze te maken.

Een zwangerschap kan alleen maar als je in contact bent gekomen met voorvocht of sperma. Tekenen van zwangerschap kunnen zijn: duizeligheid, buikpijn die lijkt op pijn bij maandstonden, gezwollen of harde pijnlijke borsten, vermoeidheid, misselijkheid, soms braken en het gevoel vaker te moeten urineren dan gewoonlijk. Deze tekenen doen zich niet noodzakelijk allemaal tegelijk voor.

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Ook al ben je bang voor het antwoord, zoek zo snel mogelijk uit of je wel of niet zwanger bent. Hoe sneller je het weet, hoe meer tijd je hebt om na te denken en een beslissing te nemen waar jij je het beste bij voelt. Een abortus kan in België tot 12 weken na de bevruchting. Als je dit overweegt moet je dus zo snel mogelijk weten hoe ver je zwangerschap al is, zodat je een afspraak kan maken in het abortuscentrum. Via deze link kan je je zwangerschapsduur berekenen. 

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest op basis van je urine vind je in de supermarkt, bij het Kruidvat, de apotheker of zelfs in de Action. Een test kost tussen de 3€ (Action) en 16€ (supermarkt, apotheker). Ze zijn allemaal even betrouwbaar. De meeste zwangerschapstesten kan je gebruiken vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft. Bij twijfel kan je de test enkele dagen later nog eens opnieuw herhalen. Volg goed de instructies van de test. Hoe werkt een zwangerschapstest: klik hier.

Huisarts 

Je kan ook naar de huisarts gaan om een zwangerschap te laten vaststellen via een bloedtest.  De huisarts heeft beroepsgeheim en kan met jou de verschillende opties bespreken. Bij vals alarm kan de arts samen met jou kijken hoe je in het vervolg veiliger kan vrijen.