Skip to main content

Hoeveel kost een baby?

We kunnen geen prijskaartje op een kind vastpinnen, ieder kind heeft andere noden. En iedere mens gaat anders om met geld. Deze kosten mag je zeker verwachten:

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je regelmatig naar de vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog gaat voor een onderzoek. Dit kost telkens tussen de 40 en 80€. De kosten worden deels terugbetaald door je ziekenfonds, maar je zal steeds zelf een opleg moeten betalen. 
Je kan ook een aantal bloedonderzoeken laten doen (vb: testen op CMV, de NIPT...) deze moet je natuurlijk ook betalen.

Bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt moet je betalen voor de huur van de kamer en voor de bevallingskosten.  Dit kan hoog oplopen, zeker als je geen hospitalisatieverzekering hebt. Een bevalling kost dan al gauw tussen de 700 en 800€! Als je kiest voor een eenpersoonskamer, wordt de kost zelfs nog duurder.

Eens het kindje er is, komen familie en vrienden een bezoekje brengen. Meestal geef je doopsuiker en een geboortekaartje. Daarvoor mag je ongeveer 200 à 500€ rekenen. Natuurlijk kan je doopsuiker en geboortekaartjes ook zelf knutselen! 

Babyuitzet

Een baby heeft heel wat spullen nodig. Gelukkig krijgen de meeste mama's heel wat spulletjes cadeau. Je kan bijvoorbeeld een geboortelijst leggen. Of misschien heb je wel familie of vriendinnen die nog iets op zolder hebben staan? Babyspullen zijn heel duur, maar je vindt ook veel in tweedehandswinkels of rommelmarkten. Gebruik je na een tijdje bepaalde babyspulletjes niet meer, kan je ze weer doorverkopen. 

Naast deze babyuitzet heeft een kind nood aan aangepast speelgoed. Speelgoed helpt het kind stappen te zetten in zijn ontwikkeling. Je hoeft geen duur merk speelgoed te kopen. Een op het eerste zicht simpel speelgoedje kan voor een kind al superleuk zijn!

Dat hoeft niet allemaal duur te zijn, het kan ook gratis! Op Facebook zijn er heel wat pagina’s en organisaties die gratis, of tegen een heel klein prijsje, allerlei spullen aanbieden.

  • Facebook: Freecycle (vaak per stad), weggeefgroep (per stad), babyspullen bijna gratis, gratis spulletjes, **het girafje winkeltje**…
  • Online: www.online-weggeefwinkel.be, www.2dehands.be, www.kapaza.be...
  • Weggeefwinkel: in deze winkels kan je gratis spullen krijgen www.weggeefwinkels.be

Dokter/ziekte

Dokterskosten zijn onvermijdelijk als je kind ziek wordt. Om bepaalde ziekten te voorkomen dien je je kind te laten vaccineren. Dit zowel voor de bescherming van je kind als voor zijn omgeving. In principe is de poliovaccinatie de enige verplichte, maar je doet er goed aan je kind ook voor de andere ziektes te laten vaccineren. Deze vaccinaties kan je in het consultatiebureau van Kind en Gezin gratis laten zetten door de arts. Als je een kindje hebt jonger dan 3 jaar, dan kan je bij het consultatiebureau van Kind en Gezin terecht voor een gratis preventief onderzoek. Je kindje wordt er gemeten en gewogen en je kan er terecht met al je vragen.

Kinderopvang

Voor kinderopvang bieden sommige grootouders zich spontaan aan. Als je niet kunt rekenen op hun steun of je voelt je er niet goed bij, dan kan je beroep doen op een onthaalmoeder of een crèche. Dat moet je natuurlijk betalen. Iedere opvang verschilt van aanpak en prijs. Het best kies je een opvang die de prijs bepaalt op basis van je inkopen (IKG). Afhankelijk van je inkomen kost 1 dagje crèche dan tussen de 1.62 en 28.13€. Vanaf 1 juli 2018 krijgen minderjarige tienermoeders het laagst mogelijke inkomenstarief . Op de site van Kind en Gezin vind je meer algemene informatie en meer informatie voor minderjarige tienermoeders

Hoeveel kost een kind per maand?

De gezinsbond rekende uit hoeveel je minimum betaalt, per maand, voor je kind. De kosten van crèche, onderwijs en uitzonderlijke medische kosten moet je daar nog bijtellen!