Skip to main content

Hoeveel kost een baby?

We kunnen geen vast prijskaartje op een kind vastpinnen, ieder kind heeft andere noden. En iedere mens gaat anders om met geld. Deze kosten mag je zeker verwachten:

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je regelmatig naar de vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog gaan voor een onderzoek. 
Sommige van deze kosten worden deels terugbetaald door je ziekenfonds, maar je zal steeds zelf een opleg moeten betalen.

 • Echo's
  • Tijdens je zwangerschap heb je recht op drie terugbetaalde echografieën (1 per zwangerschapstrimester).
  • Voor bijkomende echo's betaal je zelf de volle pot.
 • Bloedonderzoeken
  Je kan ook een aantal bloedonderzoeken laten doen (vb: testen op CMV, de NIPT...) deze moet je natuurlijk ook betalen.
  Voor de NIPT betaal je zelf een bijdrage van ongeveer 8 euro.
  TIP: In het ziekenhuis is een consultatie bij de gynaecoloog véél goedkoper dan bij een privé-praktijk. 

Bevalling

 • Ziekenhuiskosten
  Als je in het ziekenhuis bevalt moet je betalen voor de huur van de kamer en voor de bevallingskosten.  
  Dit kan hoog oplopen, zeker als je geen hospitalisatieverzekering hebt. Een bevalling kost dan al gauw tussen de 700 en 800€!
  Als je kiest voor een eenpersoonskamer, wordt de kost zelfs nog duurder (vb tot 2000€).
 • Doopsuiker en geboortekaartje
  Eens het kindje er is, komen familie en vrienden een bezoekje brengen. Meestal geef je doopsuiker en een geboortekaartje. Daarvoor mag je ongeveer 200 à 500€ rekenen. Je maakt het natuurlijk zo duur als je zelf wil! Je kan bijvoorbeeld ook zelf iets knutselen. 

Babyuitzet

Een baby heeft heel wat spullen nodig. Gelukkig krijgen de meeste mama's heel wat spulletjes cadeau. 
Of misschien heb je wel familie of vriendinnen die nog iets op zolder hebben staan? Babyspullen zijn heel duur, maar je vindt ook veel in tweedehandswinkels of rommelmarkten. Gebruik je na een tijdje bepaalde babyspulletjes niet meer, kan je ze weer doorverkopen. 

TIPS voor babyspulletjes:

 • Leg een geboortelijst
  • Ga naar een babywinkel en laat een geboortelijst samen stellen.
   Laat je niet leiden door alle dingen die er leuk uitzien, denk vooral goed na wat je ècht nodig hebt. 
   vb: tetradoeken, verzorgingsproductjes, slabbetjes, een machine om fruitpap of groentenpap te maken,... is belangrijker dan speelgoed. 
    
 • Het kan ook gratis!  
  • Op Facebook zijn er heel wat pagina’s en organisaties die gratis, of tegen een heel klein prijsje, allerlei spullen aanbieden.
  • Meer en meer 'babytheken' komen tot leven: dit zijn uitleendiensten voor babyspullen die je vaak maar een korte tijd nodig hebt. Zo is er bv. de babytheek Leuven
 • Less is more
  • Een kind heeft nood aan aangepast speelgoed. Zo kan het zich mentaal en fysiek goed ontwikkelen. Dit hoeft niet duur of van een merk te zijn! 
   De simpeltjes speelgoedjes vinden ze vaak al leuk genoeg. Je kan ze ook zelf maken!  vb: vul een klein cola-flesje met rijst of glitters 

Dokter/ziekte

Dokterskosten zijn onvermijdelijk als je kind ziek wordt. Om bepaalde ziekten te voorkomen dien je je kind te laten vaccineren. Deze vaccinaties kan je in het consultatiebureau van Kind en Gezin gratis laten zetten door de arts. Als je een kindje hebt jonger dan 3 jaar, dan kan je bij het consultatiebureau van Kind en Gezin terecht voor een gratis preventief onderzoek. Je kindje wordt er gemeten en gewogen en je kan er terecht met al je vragen.

Kinderopvang

Voor kinderopvang bieden sommige grootouders zich spontaan aan. Als je niet kunt rekenen op hun steun of je voelt je er niet goed bij, dan kan je beroep doen op een onthaalmoeder of een crèche. Dat moet je natuurlijk betalen. Als minderjarige tienermoeder, heb je recht op een individueel verminderd tarief in de kinderopvang. Dat wil zeggen dat je 1.62 euro per dag betaalt. Hiervoor moet je een attest ‘inkomenstarief’ aanvragen. Dit kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be  en klik door naar ‘attest inkomenstarief’.

Je kan ook een simulatie doen, zo weet je op voorhand hoeveel je moet betalen zonder een attest aan te vragen.

 1. Ga naar mijn.kindengezin.be en klik op ‘Vraag je attest inkomenstarief aan of simuleer’.
 2. Log in met je eID en pincode, token of Itsme.
 3. Kies voor ‘Bereken je inkomenstarief zonder een attest aan te maken’

Let wel op, Je opvang kan extra kosten vragen voor bv. luiers, verzorgingsproducten, facturen…

Groeipakket

 • Zoals elke andere ouder heb je recht om geld te ontvangen wanneer je een kindje verwacht via het groeipakket. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind. Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag. 
 • Vraag je groeipakket aan bij Infino. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Jij kunt zelf kiezen wie jouw startbedrag en Groeipakket uitbetaalt, via groeipakket.be. Veranderen kan na één jaar. Fara vindt Infino een betrouwbare partner omdat zij oog hebben voor élke situatie en iedere vorm van ouderschap. Bij hen krijg je een vast aanspreekpunt en word je op de hoogte gehouden met heldere en duidelijke informatie.