Skip to main content

Heb ik recht op extra financiële steun omdat ik tienermoeder ben?

Neen, er is geen speciale extra financiële steun omdat je tienermoeder bent. Op deze pagina vind je meer informatie over waar je als tienermama van zal kunnen leven.

Leefloon

Als zwangere minderjarige of als minderjarige met een kind ten laste kan je voor een leefloon in aanmerking komen. In principe hebben enkel meerderjarigen recht op een leefloon. Maar omdat je minderjarig bent en zwanger of een kind ten laste hebt, kan het zijn dat je toch een leefloon kan krijgen. 

Je vraagt een leefloon aan bij het OCMW van je gemeente. Zij kijken of je in aanmerking komt op basis van de bestaansmiddelen van het gezin waar je deel van uitmaakt. Als je nog bij je ouders woont, kan het OCMW besluiten om je een leefloon als samenwonende toe te kennen.

Meer info over het groeipakket?

Vraag je groeipakket aan bij Infino. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Jij kunt zelf kiezen wie jouw startbedrag en Groeipakket uitbetaalt, via groeipakket.be. Veranderen kan na één jaar.

Fara vindt Infino een betrouwbare partner omdat zij oog hebben voor élke situatie en iedere vorm van ouderschap. Bij hen krijg je een vast aanspreekpunt en word je op de hoogte gehouden met heldere en duidelijke informatie.

Groeipakket

Elk kind dat in Vlaanderen woont krijgt een Groeipakket. Als tienermama krijg je dit geld voor je kindje. Jouw ouders krijgen dit voor jou (eventueel kan je bespreken om dit zelf te ontvangen).
In dit Groeipakket zitten:

  • startbedrag
  • basisbedrag
  • schoolbonus
  • eventueel extra zorgtoeslag of sociale toeslag

Kinderopvang

Als minderjarige tienermoeder heb je wel recht op een individueel verminderd tarief in de kinderopvang. Dat wil zeggen dat je 1.62 euro per dag betaalt. Hiervoor moet je een attest ‘inkomenstarief’ aanvragen. Dit kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be en klik dan verder op ‘ attest inkomenstarief’.

Meer info? klik hier.