Skip to main content

Heb ik recht op extra financiële steun omdat ik tienermoeder ben?

Neen, er is geen speciale extra financiële steun omdat je tienermoeder bent. Op deze pagina vind je meer informatie over waar je als tienermama van zal kunnen leven.

Leefloon

Als zwangere minderjarige of als minderjarige met een kind ten laste kan je voor een leefloon in aanmerking komen. In principe hebben enkel meerderjarigen recht op een leefloon. Maar omdat je minderjarig bent en zwanger of een kind ten laste hebt, kan het zijn dat je toch een leefloon kan krijgen. 

Je vraagt een leefloon aan bij het OCMW van je gemeente. Zij kijken of je in aanmerking komt op basis van de bestaansmiddelen van het gezin waar je deel van uitmaakt. Als je nog bij je ouders woont, kan het OCMW besluiten om je een leefloon als samenwonende toe te kennen.

Groeipakket

Zoals elke andere ouder heb je recht op het groeipakket. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind. Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag.

Kinderopvang

Als minderjarige tienermoeder heb je wel recht op een individueel verminderd tarief in de kinderopvang. Dat wil zeggen dat je 1.62 euro per dag betaalt. Hiervoor moet je een attest ‘inkomenstarief’ aanvragen. Dit kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be en klik dan verder op ‘ attest inkomenstarief’.

Meer info? klik hier.