Skip to main content

Heb ik recht op extra financiële steun omdat ik tienermoeder ben?

Neen, er is geen speciale extra financiële steun omdat je tienermoeder bent. Op deze pagina vind je meer informatie over waar je als tienermama van zal kunnen leven.

Leefloon

Je kan wel naar het OCMW van je gemeente gaan om te vragen of je recht hebt op een leefloon, ook als je nog thuis woont bij je ouders. Het is echter niet zeker of dit goedgekeurd zal worden.

Groeipakket

Zoals elke andere ouder heb je recht op het groeipakket. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind. Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag. 

Kinderopvang

Als minderjarige tienermoeder heb je wel recht op een individueel verminderd tarief in de kinderopvang. Dat wil zeggen dat je 1.62 euro per dag betaalt. Hiervoor moet je een attest ‘inkomenstarief’ aanvragen. Dit kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be en klik dan verder op ‘ attest inkomenstarief’.

Je kan een simulatie doen, zo weet je op voorhand hoeveel je moet betalen zonder een attest aan te vragen:

  1. Ga naar mijn.kindengezin.be en klik op ‘Vraag je attest inkomenstarief aan of simuleer’.
  2. Log in met je eID en pincode, token of Itsme.
  3. Kies voor ‘Bereken je inkomenstarief zonder een attest aan te maken’

Let wel op, Je opvang kan extra kosten vragen voor bv. luiers, verzorgingsproducten, facturen, … Bekijk op voorhand met je opvang welke extra kosten zij aanrekenen. Dit is verschillend per opvang en staat in het huishoudelijk reglement.

Elk jaar op 1 januari is er een jaarlijkse indexering van je attest. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt automatisch een nieuw attest. Er zijn situaties wanneer je wel moet herberekenen. Deze situaties kan je terugvinden op de website van Kind & Gezin.