Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Wij wachten in spanning het resultaat de vruchtwaterpunctie af

Sofie en Bart

Sofie en Bart zijn twintig weken zwanger wanneer de gynaecoloog op de echo een gespleten lip vaststelt. Zij krijgen een vruchtwaterpunctie om verdere afwijkingen uit te sluiten. Lees hier hun verhaal.

Ik ben op dit moment 20 weken zwanger van mijn eerste kindje. We zijn deze week dan ook voor de 20 weken echo op controle moeten gaan. We keken er heel hard naar uit om ons meisje nog eens terug te zien.

Helaas liep de echo anders dan we hadden verwacht. Bij het nakijken van haar gezichtje, werd de gynaecoloog plots stiller en serieuzer. Hij leek naar iets te zoeken. Na vijf eindeloze minuten kwam de boodschap dat ons kindje een gespleten gehemelte en lip heeft. Het zou doorlopen tot achteraan in de mond, een vrij ernstige vorm van schisis noemden hij het. Verder dacht de gynaecoloog ook dat er een afwijking aan 1 van de voetjes en handjes was. Dat moest verder onderzocht worden.

We konden een dag later al terecht in een universitair ziekenhuis, waar het verdere onderzoek zou doorgaan. Een nieuwe, uitgebreide echo werd gemaakt. Gelukkig werd vastgesteld dat er geen andere afwijkingen zijn. De hersenen, het hart, de handen, voetjes en andere organen zijn verder in orde. De gezichtsafwijking zou dus het enige zijn wat niet in orde is…

Ondanks een kans dat de zwangerschap misloopt door de punctie (1 op 200) hebben we hier toch voor gekozen omdat het belangrijker is om te weten of alles wel in orde is met het kindje.

Toch stelden de artsen ons voor om een vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren. Soms wijst een gespleten lip immers op een breder syndroom, dat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de levenskwaliteit van ons meisje. Langs de andere kant, kregen we te horen dat 1 op 200 puncties eindigt in een miskraam. Dat was een hele moeilijke beslissing: leven met onzekerheid of het risico lopen om ons kindje te verliezen. Hoe beslis je zo iets?

Na lang twijfelen hebben we besloten om een vruchtwaterpunctie uit te laten voeren. Weten of alles in orde is met ons kindje was voor ons belangrijker. 

De eerste resultaten van de punctie zullen we binnenkort krijgen, de definitieve uitslag pas binnen 3 weken. 
Nu zitten we beide in spanning af te wachten tot de voorlopige uitslag binnen is. Hopelijk met goed nieuws...

* Sofie en Bart zijn fictieve namen

Is dit verhaal herkenbaar voor je?

Sta je ook voor de keuze wel of niet kiezen voor een diagnostische test? Hier vind je informatie over de verschillende testen en handvatten voor je beslissing.