Skip to main content

Wat zijn mijn rechten als man bij een ongeplande zwangerschap?

Een compromis bij een ongeplande zwangerschap bestaat niet. Soms kom je er als man en vrouw gewoon niet samen uit. De wet geeft de vrouw het zelfbeschikkingsrecht waardoor er een keuze boven je hoofd gemaakt kan worden, die van het ongewilde vaderschap of die van het gedwongen afscheid.

Keuzeproces en Juridisch onevenwicht

De ontdekking van een ongeplande zwangerschap is ingrijpend en kan de start van een levensbepalend keuzeproces betekenen.

  • Soms sta je als man en vrouw op dezelfde lijn en volgt de beslissing unaniem.
  • Soms is het complexer en voelt het meningsverschil onoverbrugbaar. Misschien staan jullie wel lijnrecht tegenover elkaar? Op dat moment zal iemand moeten toegeven en opschuiven naar de voorkeursoptie van de andere. Een compromis bestaat immers niet.

Het is dan dat het juridisch onevenwicht tussen man en vrouw erg voelbaar wordt. De abortuswet geeft de vrouw het zelfschikkingsrecht vanuit de redenering dat zij fysiek zwanger is en zelf kan beslissen wat er met haar lichaam gebeurt.

Een vrouw heeft geen toestemming nodig van de biologische vader om de zwangerschap af te breken of te behouden.
“Hoe ga ik dit overleven? Plots is mijn vrouw, mijn beste vriendin, de vijand. Ze behoort nu tot het andere kamp en er is een kloof ontstaan tussen ons."
Dries, 34

 

Een ongewilde wending

Wanneer er boven je hoofd beslist wordt over de zwangerschap dan zal je toekomst ook een onverwachte wending kennen. Plotse vader of een gedwongen afscheid. Een levensbepalende keuze die je niet zelf in de hand hebt.

Op zo’n moment komen er uiteraard vaak kwaadheid, controleverlies, onmacht en verdriet naar boven.

“We gingen samen naar het abortuscentrum. Daar werd mijn laatste hoop al snel doorprikt: “als de vrouw het kind wil houden, dan komt het er”. Ik voelde me in een hoek gedreven."
Daan, 27

Ongewild vader?

  • Gun jezelf de tijd om te begrijpen wat deze nieuwe realiteit met je doet.
  • Zoek uit of en hoe je jouw vaderrol wil opnemen:
    • Tijdens de zwangerschap? Tijdens de kraamperiode? Later? 
    • Denk na over vaderschapserkenning. (meer lezen?)
  • Eenmaal het kind geboren is, kan het goed zijn dat je je niet meteen vader voelt. Een toekomstbeeld bijstellen gebeurt immers ook niet in één twee drie.

Een gedwongen afscheid?

Als je (ex-) partner tegen jouw wil voor een abortus kiest dan kan dit aanvoelen als een gedwongen afscheid. Misschien koesterde je een grote kinderwens, misschien voelt het als je jouw (toekomstig) kind verliest.

Je mag voelen wat je voelt. Misschien luidt dit gedwongen afscheid wel een rouwproces in?

“Het voelt alsof ik mijn zoon verloren ben, voor altijd. Dat is bikkelhard.”
Noah, 31
Jij doet er toe. Fara is er voor je.
Meer lezen over je rechten en opties?

Op de online keuzehulp van Fara vind je nog meer informatie rond je rechten en opties, alsook mogelijke doorverwijzingen voor juridische ondersteuning.