Skip to main content

Hoe moet ik financieel rondkomen?

Een kind betekent een grote hap uit je budget. De overheid compenseert een stuk van die extra kosten door kraamgeld en kinderbijslag.

Een overzicht van hoe je een financieel plaatje kan maken:

 • Kinderbijslag en geboortepremie = groeipakket 
  Elk kind krijgt een Groeipakket op maat. Er zijn overgangsmaatregelen op basis van de geboortedatum.Kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 stappen direct en volledig in het Groeipakket. Kinderen geboren vóór 1 januari 2019 behouden hun basisbedrag en leeftijdsbijslag. Ze stappen in het Groeipakket voor mogelijke toeslagen, zoals de kleuter- en kinderopvangtoeslag, de schooltoeslag en de eventuele sociale toeslag en zorgtoeslag.
  In augustus 2019 ontvangen ze voor het eerst de schoolbonus. 
  ​​​​​​​Geboren na 1 januari 2019: dan bedraagt het startbedrag bij de geboorte 1122.00 euro en het basisbedrag 163.20 euro.
  Meer info https://www.groeipakket.be/bedragen/geboren-na-1-januari-2019
 • Premie ziekenfonds
  Ieder ziekenfonds geeft een cadeau als je bevallen bent. Bijvoorbeeld een bedrag dat je vrij mag besteden, een buggy, een pakket luiers, …Raadpleeg hiervoor het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.
 • Gemeente
  De meeste gemeenten geven ook een cadeautje of geldsom als je kind geboren is. Vraag dit na in het gemeentehuis.
 • Goedkope of gratis baby- en peuteruitzet
  In de meeste grote steden zijn er organisaties die je zeer goedkoop of zelfs gratis aan een baby-uitzet kunnen helpen.
  • Leuven: Kirikou
  • Gent: Babynest
  • Brussel: Nasci
  • Antwerpen: Moeders voor Moeders
  • Andere: bevraag je bij je gemeente of stad, waar je terecht kan voor een kringwinkel, ruilwinkel of check de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond, daar vind je vaak nog hele degelijke, mooie en toffe spulletjes voor je kindje aan goedkope tarieven.   

OCMW

Moest je geen inkomen hebben uit arbeid of een vervangingsinkomen (bijvoorbeeld, ziekte- of invaliditeitsuitkering of werkloosheidsuitkering), dan kan je bij het OCMW van jouw stad of gemeente terecht. De maatschappelijk werker van de sociale dienst zal samen met jou onderzoeken op welke extra financiële hulp je recht hebt (bijvoorbeeld leefloon) en kan je ook helpen je budget onder controle te houden via budgetbegeleiding of budgetbeheer.

Budgetbegeleiding

Bij het CAW kan je terecht voor budgetbegeleiding. Zij kunnen je ook helpen bij eventuele schulden om te komen tot een haalbare afbetalingsregeling.

Vanaf 1 januari 2019 Het groeipakket

Het Groeipakket is het nieuwe kinderbijslagsysteem en is ingegaan op 1 januari 2019. Ook het kraamgeld valt onder dit nieuwe systeem.