Skip to main content

Hoe moet ik financieel rondkomen?

Een kind betekent een grote hap uit je budget. De overheid compenseert een stuk van die extra kosten. 

Financieel plaatje

Een overzicht van hoe je een financieel plaatje kan maken:

Groeipakket & startbedrag

  • Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind.
  • Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag.
Startbedrag aanvragen?

Vraag je groeipakket (incl startbedrag) aan bij Infino. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Jij kunt zelf kiezen wie jouw startbedrag en Groeipakket uitbetaalt, via groeipakket.be. Veranderen kan na één jaar.

Fara vindt Infino een betrouwbare partner omdat zij oog hebben voor élke situatie en iedere vorm van ouderschap. Bij hen krijg je een vast aanspreekpunt en word je op de hoogte gehouden met heldere en duidelijke informatie.

 

Premie ziekenfonds
Ieder ziekenfonds geeft een cadeau als je bevallen bent. Bijvoorbeeld een bedrag dat je vrij mag besteden, een buggy, een pakket luiers, …Raadpleeg hiervoor het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.

Gemeente
De meeste gemeenten geven ook een cadeautje of geldsom als je kind geboren is. Vraag dit na in het gemeentehuis.

Goedkope of gratis baby- en peuteruitzet
In de meeste grote steden zijn er organisaties die je zeer goedkoop of zelfs gratis aan een baby-uitzet kunnen helpen.

  • Leuven: Kirikou
  • Gent: Babynest
  • Brussel: Nasci
  • Antwerpen: Moeders voor Moeders
  • Andere: bevraag je bij je gemeente of stad, waar je terecht kan voor een kringwinkel, ruilwinkel of check de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond, daar vind je vaak nog hele degelijke, mooie en toffe spulletjes voor je kindje aan goedkope tarieven.   

Financiële hulp

OCMW

Moest je geen inkomen hebben uit arbeid of een vervangingsinkomen (bijvoorbeeld, ziekte- of invaliditeitsuitkering of werkloosheidsuitkering), dan kan je bij het OCMW van jouw stad of gemeente terecht:

  • De maatschappelijk werker van de sociale dienst zal samen met jou onderzoeken op welke extra financiële hulp je recht hebt (bijvoorbeeld leefloon)
  • en kan je ook helpen je budget onder controle te houden via budgetbegeleiding of budgetbeheer.
OCMW in jouw buurt?

Budgetbegeleiding

Bij het CAW kan je terecht voor budgetbegeleiding. Zij kunnen je ook helpen bij eventuele schulden om te komen tot een haalbare afbetalingsregeling.