Skip to main content

Groeipakket

Het Groeipakket is het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind in elk gezin.

Wat zit er in het groeipakket? 

Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind. 

Extra ondersteuning

Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag.

Participatietoeslagen 

Kinderen hebben meer kansen als ze deelnemen aan kinderopvang en onderwijs. Het Groeipakket stimuleert die deelname via participatietoeslagen. Als je er recht op hebt, worden ze automatisch toegekend. Je hoeft ze niet expliciet aan te vragen.

Je hebt 3 soorten participatietoeslagen: Kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag (vanaf schooljaar 2019-2020).

Op maat van je gezin 

Het groeipakket houdt rekening met iedere gezinssituatie. Elk kind krijgt in augustus een schoolbonus en dit bedrag hangt af van de leeftijd van je kind. Daarnaast houdt het Groeipakker er ook rekening mee als je een alleenstaande ouder, pleegouder of gescheiden bent. Dit aan de hand van een sociale toeslag of een pleegzorgtoeslag.

Op maat van je kind 

Het groeipakket is op maat van het kind. Daarmee wordt bedoeld dat het groeipakket rekening houdt met :

  • Kind in een Nederlandstalige kinderopvang of school in Brussel of Vlaanderen en woont in een andere deelentiteit
  • Student/schoolverlater
  • Weeskind
  • Kind met zorgnoden
  • Kind in het buitenland
  • Geplaatst kind
  • Andere situaties: ontvoerd of vermist
Meer info over het groeipakket?

Vraag je groeipakket aan bij Infino. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Jij kunt zelf kiezen wie jouw startbedrag en Groeipakket uitbetaalt, via groeipakket.be. Veranderen kan na één jaar.

Fara vindt Infino een betrouwbare partner omdat zij oog hebben voor élke situatie en iedere vorm van ouderschap. Bij hen krijg je een vast aanspreekpunt en word je op de hoogte gehouden met heldere en duidelijke informatie.

Meer info over het startbedrag?

Vraag het startbedrag via Infino aan in enkele stappen.