Skip to main content
Door thuiswerk icm. quarantaines zijn we niet altijd vlot bereikbaar via telefoon. Geraak je niet meteen binnen? Spreek een voicemail in of stuur een mailtje naar vragen@fara.be

Groeipakket

De kinderbijslag werd in 2019 omgevormd en heet voortaan het Groeipakket. Het Groeipakket is het geheel van financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind in elk gezin.

Wat zit er in het groeipakket? 

Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt vanaf 1 januari 2019 een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen op maat van elk kind. 

Extra ondersteuning

Het startbedrag, basisbedrag en de schoolbonus zijn er voor elk kind. Maar sommige kinderen hebben ook extra ondersteuning nodig om te groeien. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen en de sociale toeslag.

Participatietoeslagen 

Kinderen hebben meer kansen als ze deelnemen aan kinderopvang en onderwijs. Het Groeipakket stimuleert die deelname via participatietoeslagen. Als je er recht op hebt, worden ze automatisch toegekend. Je hoeft ze niet expliciet aan te vragen.

Je hebt 3 soorten participatietoeslagen: Kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag (vanaf schooljaar 2019-2020).

Op maat van je gezin 

Het groeipakket houdt rekening met iedere gezinssituatie. Heb je kinderen geboren voor 1 januari 2019, als zowel kinderen die geboren zullen worden na 1 januari 2019.  Voor je kinderen geboren voor 1 januari 2019 krijg je een Groeipakket met de basisbedragen van de vroegere kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag wanneer je kind 6, 12 en 18 jaar wordt. Voor je kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 krijg je een Groeipakket met het nieuwe basisbedrag van 163,20 euro. Elk kind krijgt in augustus een schoolbonus en dit bedrag hangt af van de leeftijd van je kind.

Daarnaast houdt het Groeipakker er ook rekening mee als je een alleenstaande ouder, pleegouder of gescheiden bent. Dit aan de hand van een sociale toeslag of een pleegzorgtoeslag.

Op maat van je kind 

Het groeipakket is op maat van het kind. Daarmee wordt bedoeld dat het groeipakket rekening houdt met :

  • Kind in een Nederlandstalige kinderopvang of school in Brussel of Vlaanderen en woont in een andere deelentiteit
  • Student/schoolverlater
  • Weeskind
  • Kind met zorgnoden
  • Kind in het buitenland
  • Geplaatst kind
  • Andere situaties: ontvoerd of vermist
Kindkompas

Bereken hoeveel je kind kost per maand.

Meer info?

Heb je meer vragen over het groeipakket? Wil je weten welke uitbetalers er zijn? Wil je de precieze bedragen kennen?

Neem dan een kijkje op de website van het groeipakket of op die van de uitbetalers.