Skip to main content

Waar kan ik terecht als alleenstaande ouder?

Ben je (on)gepland zwanger en zal je alleen je kindje opvoeden? Ongetwijfeld heb je dan heel wat vragen: hoe pak ik dit aan? Hoe regel ik dit financieel? Kan ik in contact komen met andere alleenstaande ouders? Met dit artikel hopen we je een stapje verder te helpen.

Contact met andere alleenstaande ouders

Het kan deugd doen om met anderen te praten die in een gelijkaardige situatie zijn. Laat je omringen door mensen uit je omgeving (vrienden, familie,...) en door lotgenoten. Je weet wat ze zeggen: 'it takes a village to raise a child'. 

Via (gesloten) facebookgroepen kan je ook in contact komen met andere alleenstaande ouders:

- Alleenstaande mama's en papa's

- Alleenstaande mama's Vlaanderen

In sommige Huizen van het Kind worden er ontmoetingsgroepen voor alleenstaande ouders georganiseerd, zoals 'SoloSterk', een ontmoetingsgroep georganiseerd door Huis van het Kind Leuven voor alleenstaande ouders uit deze regio. Informeer je zeker bij het Huis van Kind uit jouw regio voor gelijkaardige initiatieven. 

Hoe regel ik dit financieel? 

Een kind betekent een grote hap uit je budget, zeker als alleenstaande ouder is het niet altijd gemakkelijk. De overheid compenseert een stuk van die extra kosten door kraamgeld en kinderbijslag. Hier lees je meer over hoe je het financiële plaatje kan leggen.

De vader van je kindje is onderhoudsplichtig als hij het kind erkent. Dat wil zeggen dat hij, als hij het kind erkend heeft, financieel moet bijdragen voor jullie kind. Afspraken rond alimentatie kan je onderling of via een intrafamiliaal bemiddelaar of rechter regelen. 

Meer weten? 

  • Op de website van alleenstaande ouders vind je heel wat nuttige informatie die je dagelijkse leven makkelijker kan maken. 
  • De Gezinsbond organiseert heel wat voordrachten en vormingsreeksen over opvoeden, sommige daarvan zijn specifiek gericht op eenoudergezinnen.
Ben je een minderjarige (toekomstige) alleenstaande mama?