Skip to main content

De Real care baby op logie bij Lieselot

Blog

Begin december ontleen ik onze oefenbaby aan Lieselot, een spontane, enthousiaste maar vooral straffe jonge vrouw! Een waardevolle ontlening die ik graag met jullie deel.

Lieselot stuurt Fara een berichtje waarin ze vertelt dat ze een kinderwens koestert. Lieselot heeft een fysieke beperking waardoor ze in een rolstoel zit. Ze stelt voor om de real care baby te ontlenen, zodat ze beter de mogelijke impact van een pasgeboren baby’tje op haar dagelijks leven kan inschatten en de nood aan ondersteuning bij het mogelijke jonge ouderschap.

Flesje geven
Flesje geven
Fragment uit het dagboek
Fragment uit het dagboek

Samen met haar begeleidster zakt Lieselot uit West-Vlaanderen af naar Leuven. Tijdens de voorbespreking bespreken we haar verwachtingen en proberen we samen met een demo-programma uit hoe ze goed zorg kan dragen voor de real care baby, die tot ‘Floor’ omgedoopt wordt.

Een weekje later ontmoet ik Lieselot opnieuw. Lieselot en baby Floor hebben er een fijne week opzitten. In een dagboekje heeft Lieselot het verloop van de week bijgehouden, wat goed ging en wat moeilijker. Zo zijn ze onder andere op bezoek geweest bij de opa en oma en bij de vrienden. Allen waren ze benieuwd naar wat baby Floor allemaal kon en wilden ze haar een keertje vasthouden.

Lieselot vertelt dat het voor haar ook een kans was om de kinderwens bespreekbaar te maken en te concretiseren met de familie, vrienden en betrokken zorgverleners. Ze geeft aan dat het fijn was te ervaren dat familiezorg, haar assistent en de verpleegster zich stuk voor stuk behulpzaam opstelden, maar steeds op een aftoetsende manier.

Ze willen mij ondersteunen waar nodig in de zorg voor Floor, zonder het van mij over te nemen
Lieselot

Voor Lieselot was het een zinvolle ervaring, waarbij ze zaken kon uitproberen en een duidelijker zicht kreeg op een eventueel toekomstig leven met een pasgeboren kindje erbij.

Lieselot vertrouwde me nog toe dat ze trots is op zichzelf, want dat ze na een korte wenperiode haar draai had gevonden en dat het zorgen voor Floor haar echt wel goed afging. Dat gevoel kon ik alleen maar bevestigen met het rapportje dat achteraf op Fara getrokken werd. Baby Floor is duidelijk niets te kort gekomen.

Lieselot gaf aan dat ze weer een stapje verder staat in haar beslissingsproces rond een kinderwens.

De boost in haar zelfvertrouwen, de warme betrokkenheid van haar familie, vrienden en hulpverleners, zijn allemaal belangrijke elementen die ze meeneemt in haar keuzeproces.

Dank je wel Lieselot voor je initiatief, je gedrevenheid, en om deze ervaring met ons te delen!

Laura Jacobs, stafmedewerker Fara vzw
December 2017

Geprikkeld om zelf de real care baby uit te lenen?