Skip to main content

De begeleiding binnen het crematorium van ouders van een baby overleden tijdens de zwangerschap

Gastblog

Silke Gers, medewerker van het Crematorium Pontes teTurnhout getuigde tijdens een bijeenkomst van de Fara werkgroep prenatale diagnose over de begeleiding van ouders van een baby overleden tijdens de zwangerschap binnen het crematorium. Voor deze gastblog kroop ze in haar pen.

Enkele weken geleden kreeg ik telefoon van Sindy die werkt voor Fara vzw met de vraag of ik als gastspreker wou vertellen over de werking en begeleiding van ouders van een baby overleden tijdens de zwangerschap binnen het crematorium. Ik leerde Fara kennen toen ik me begon te verdiepen in het project ‘rouwen voor en met kinderen’. Sindy heeft me bewust gemaakt over het hele traject dat ouders die hun kind verliezen tijdens de zwangerschap vooraf al meemaken, alsook de veel voorkomendheid van abortus en ouders die de keuze moeten maken om zelf de zwangerschap af te breken.

Wijzelf krijgen niet altijd het verhaal mee, waardoor je vaak denkt dat ‘moeder natuur’ voor de ouders beslist heeft.

Natuurlijk wilde ik dit doen, omdat ik er van overtuigd ben dat onze begeleiding een mooie evolutie gemaakt heeft door de jaren heen. We zijn enorm gegroeid en hebben heel wat positieve zaken kunnen veranderen. En uiteraard ook omdat ik vanuit de werkgroep veel kon leren. Ik was niet de enige gastspreker. Ook begrafenisondernemers An Andries van Nooit vergeten en Roel Van Roosbroeck van Gemoedsrust kwamen aan het woord.

Ik mocht als eerste beginnen, en eerlijk…ik had heel wat zenuwen, want het was online via een ‘zoom-meeting’. Ik legde hen onze werking uit, de veranderingen sinds enkele jaren en deelde heel fier mee dat deze dienstverlening sinds 1 juli 2020 volledig kosteloos is. Ik kreeg positieve feedback terug, en de andere deelnemers vonden de veranderingen heel knap. Dikke pluim voor ons! Dank je wel aan iedereen die hier zijn of haar steentje aan bij droeg en nog steeds draagt!

Toen was het de beurt aan An Andries van begrafenisonderneming Nooit vergeten. Zij is, als eerste in België, gespecialiseerd in het verlies van sterrenkindjes. Ze wil dit zichtbaar en bespreekbaar maken, zodat de omgeving van de ouders en onze maatschappij beseffen dat dit prachtige kindje nooit vergeten zal worden en voor altijd een wezenlijk onderdeel van het gezin zal blijven uitmaken.

Nooit vergeten
Nooit vergeten
Gemoedsrust
Gemoedsrust

Daarna was Roel van Roosbroeck van begrafenisonderneming Gemoedsrust aan de beurt. Een man die bezield en gepassioneerd vertelde over zijn eigen verlieservaring van zijn dochter, zijn werk als verantwoordelijke van de begraafplaats in Leuven en zijn nieuwe start, sinds 1 jaar, als begrafenisondernemer. Ik kreeg van zijn verhaal kriebels, omdat hij echt met zijn hart sprak.

Wat ik vooral opstak van deze dag? Heel wat!
  • Dat het mooi is om te zien wanneer mensen de handen, maar vooral hun hart in elkaar slaan en zo het verschil kunnen maken tijdens het rouwproces van het kostbaarste bezit van je leven.
  • Dat er enorm veel is om van te leren.
  • Dat we samen het verschil kunnen maken.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mocht doen, om mijn eigen verhaal binnen het crematorium te vertellen, maar ook om weer bij te leren van anderen.

Silke Gers, oktober 2020, gastblogger voor Fara vzw