Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Hoe overleef je een zwangerschapsafbreking als koppel?

Het is belangrijk dat je samen met je partner een manier zoekt om de verschillende emoties en gevoelens die de afbreking met zich meebrengt een plekje te geven. 

Impact op de relatie

Het is niet ongewoon dat een zwangerschapsafbreking een impact heeft op je relatie. Misschien heeft deze emotioneel zware gebeurtenis jullie dichter bij elkaar gebracht. Misschien heeft ze jullie net meer op afstand gebracht…

Het is heel normaal dat je partner deze gebeurtenissen heel anders verwerkt dan jij. Mannen en vrouwen rouwen immers heel verschillend. De kunst is mekaar af en toe op kruispunten in dit rouwproces tegen te komen.

Het verlies van een kind is een onbeschrijflijke aanslag op een relatie. Maar al is het hondsmoeilijk, het betekent niet dat het per se moet uitdraaien op een ondergang...
Peter

Verschil in elkaars verwerking respecteren

De ene persoon zal vooral bezig zijn met zijn gevoelens om wat gebeurd is.
De andere persoon zal afleiding zoeken door zich bijvoorbeeld op het werk of de hobby’s te storten.
Men zal liever aan de toekomst denken in plaats van met het verleden bezig te zijn.
De ene zal erover willen praten, de andere net niet.
Enz...

Er is geen goede of slechte manier om met moeilijkheden en verdriet om te gaan. Er is alleen de manier die het beste bij jou past. Om verder te kunnen na een ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk dat jullie elkaar respecteren in de manier waarop ieder van jullie hiermee om wil gaan.

Gesprek bij Fara of bij een rouwtherapeut

Na een afbreking blijven mensen soms met vragen zitten of hebben ze het emotioneel moeilijk. Bij Fara kan je terecht voor gesprekken om deze vragen of gevoelens helder te krijgen.

Daarin kan samen met jullie gewerkt worden rond thema’s als:

  • omgaan met schuld,
  • schaamte,
  • verantwoordelijkheid,
  • verlies en rouwgevoelens,
  • zelfbeeld,
  • invloed op relaties met betekenisvolle anderen,
  • groeien uit deze crisis,
  • zingevingvragen
Als het kan is het fijn wanneer het koppel samen komt. Het betreft een verdriet dat ze delen, maar dat ze elk misschien op een andere manier verwerken. Een gezamenlijk gesprek kan helpen om wederzijds begrip te krijgen.
Sindy, stafmedewerker Fara