Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Wereldlichtjesdag 2017 waarbij de sneeuw alles verzacht…

Blog

‘Katleen, jij hebt een mooie job’, zegt een jonge vrouw. Ze doelt erop dat ik mensen bij elkaar breng. We staan na te praten onder een tentje naast de sterretjesweide op de begraafplaats te Leuven, ons warmend aan een kop chocolademelk.

Vier jonge koppels en ikzelf trotseerden de gure regen en wind om samen een sereen lichtritueel uit te voeren. Bewust samen, want twee koppels zakten daarvoor speciaal vanuit regio Oost-Vlaanderen af naar Leuven. Het trof me dat elk van hen hun vriend meebracht. De jonge vrouwen ontmoette ik al persoonlijk tijdens een begeleidingsgesprek, een gespreksavond onder lotgenoten of online in onze geheime Facebookgroep Bondgenoten. Ze rouwen anders dan hun (nieuwe) partner en raken elkaar weleens zoek, doch slagen erin elkaar te blijven vinden. ‘Er zijn’ is zo waardevol en mooi om zien.

Het sterretje voor Robin*
Het sterretje voor Robin*

Elk van ons steekt een kaarsje aan en zet dat spontaan bij het sterretje van een van de Bondgenoten. Robin* staat erop te lezen, wat verwijst naar hoop en een roodborstje dat te vroeg zijn of haar vleugels uitspreidde. Binnenkort zullen Juliette*, Indi* en Amber* Robin* vergezellen, zo besloten drie andere koppels. Niet alleen zij, maar ook hun kindjes vonden elkaar.

De uitspraak over mijn job doet me stilvallen
Katleen

Ik mag verbondenheid creëren: verbondenheid met elkaar onder Bondgenoten, met en onder hun sterrekindjes, met hun partner, met zichzelf en met de wereld vandaag.

Het is een samen-zijn in stilte en de gure weersomstandigheden zijn even niet voelbaar. Armen van partners vangen de traantjes op die vloeien en helpen ze dragen. Troostende knuffels worden uitgewisseld onder vrouwen die perfect van elkaar aanvoelen wat ze doormaken.

We staan stil bij groot gemis en toch voelt het ditmaal minder leeg aan. Er heerst zoveel warmte omwille van de intensiteit en verbondenheid van het moment. De kaarsjes ver-lichten de her-innering.

We laten ons meevoeren op de tonen van ‘Sound of Silence’, zonder woorden ter plekke live gespeeld op de xylofoon. Deze melodie heeft nu voor altijd een speciale betekenis, zowel voor hen als voor mij.

De kracht van stilte, veelzeggender dan 1000 woorden

Het is een avond om nooit te vergeten en ik geef haar volmondig gelijk: ja, ik heb echt een mooie job en beschouw het als een voorrecht om facilitator en getuige te mogen zijn van zoveel liefde en verbondenheid.

Katleen Alen
Stafmedewerker Fara
December 2017

Wil je graag contact met lotgenoten?

Het kan erg deugddoend zijn om te praten met mensen die voor dezelfde keuzes hebben gestaan. Daarom werkt Fara met verschillende organisaties samen om lotgenotencontact te faciliteren.