Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Mijn (ex) partner deed een abortus en heeft het moeilijk

Het is niet ongewoon dat een abortus ook een impact heeft op de relatie met je partner. Soms breken relaties af na een abortus. Zeker als je met een abortus de relatie hebt willen redden, is dit erg pijnlijk.

Zijn jullie nog samen, dan kan het toch zijn dat de abortus een zekere afstand tussen jullie gecreëerd heeft... Het is heel typisch dat partners anders omgaan met dit soort situatie. Voor sommigen voelt het alsof er iets is veranderd tussen jullie. 

Onder druk gezet

Misschien voelde je partner zich destijds door jou onder druk gezet. Of integendeel: veel vrouwen hebben net het gevoel dat hun partner alles aan hen over liet, en dat ze helemaal alleen werden gelaten in die keuze. Sommige vrouwen zijn daarom boos op hun partner. Dat is niet noodzakelijk terecht, want net als haar, wist jij op dat moment waarschijnlijk niet wat te doen. Probeer eens na te denken wat maakte dat jullie voor abortus kozen: 

  • Wat was jouw aandeel?
  • Hoe was je houding toen?
  • Hoe heeft zij dat ervaren?
  • Verwacht ze iets van jou (soms is een 'sorry' al voldoende)? 
Probeer écht te luisteren en te begrijpen wat de ander precies bedoelt, schiet niet in de verdediging.

Van anders verwerken

Ook al is de abortus een keuze die jullie samen hebben gemaakt, dan nog kan het best zijn dat je partner die heel anders verwerkt dan jij. De ene persoon zal er om huilen, zal bezig zijn met zijn gevoelens. De andere persoon zal het afreageren door zich bijvoorbeeld op werk of hobby’s te storten. De ene zal erover willen praten, de andere net niet. Er is geen goede of slechte manier om met moeilijkheden en verdriet om te gaan. Er is alleen de manier die het beste bij jou past.

Naar samen verwerken

Om verder te kunnen als koppel na een ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk dat jullie elkaar als partners respecteren in de manier waarop ieder van jullie hiermee om wil gaan. Dat kan door heel veel te praten met elkaar. Probeer écht te luisteren en te begrijpen wat de ander precies bedoelt, schiet niet in de verdediging. Als jullie er samen niet uit geraken, kan het zinvol zijn er een relatietherapeut bij te betrekken.

Ondersteuning nodig na een abortus?