Skip to main content

Mijn dochter koos voor abortus

Als je dochter kiest voor abortus kan dit gevoelens zoals twijfels en angsten, opluchting of verdriet bij jou teweegbrengen. 

Er zijn voor je dochter en een luisterend oor bieden is op dit moment enorm belangrijk. Zorg dat je dochter niet bang is dat ze gestraft zal worden. Veroordeel haar niet. Het is belangrijk dat je een ‘open lijn’ houdt met haar.

Respecteer de keuze van je dochter

Respecteer de keuze van je dochter, ook al is het niet de jouwe. Dat jij haar niet veroordeelt kan een enorme hulp zijn voor een goede verwerking achteraf. Soms kan het zijn dat je als ouder pas (veel) later het nieuws over de zwangerschap en de abortus verneemt. Dat kan binnenkomen als een shock. 

Voor jou kan het voelen als een verlies van een ‘kleinkind’. Daarbovenop blijkt jouw ‘kind’ ineens ‘volwassen’. Je moet plots aanvaarden en loslaten. Gun jezelf de tijd om dit (dubbele) nieuws te verwerken.

  • Voel je dat het je deugd zou doen om erover te praten? 
    Zoek dan een vertrouwenspersoon aan wie je je gevoelens kwijt kan. Dat kan iemand uit je nabije omgeving zijn, maar ook een hulpverlener. Ook bij Fara kan je terecht voor een goed gesprek.

Invloed op gezin

Hou er rekening mee dat er meer spanningen kunnen zijn in het gezin. Door de emoties, de onzekerheid en de twijfels kan het zijn dat je dochter extra prikkelbaar is. Zorg ervoor dat je gezin zoveel mogelijk een veilige haven blijft. Spreek ook over de gewone dingen van het leven, het hoeft niet altijd over de zwangerschap te gaan.

Ingreep

Zorg dat er iemand meegaat naar het abortuscentrum. Als het je lukt, stel dan voor om zelf mee te gaan. Dring eropaan dat je dochter achteraf op controle gaat. Dit doet ze best twee of drie weken na de abortus. Ze kan hiervoor terecht op het abortuscentrum, bij jullie huisarts of bij een gynaecoloog.

Toen mijn dochter voor een abortus koos wist ik niet waar ik het had. Ik had zelf zoveel moeite moeten doen om haar te krijgen... Ik begreep het niet, maar wou mijn dochter niet van me wegduwen. Bij Fara kon ik mijn hart luchten.
Liliane, 65

Hoe verwerken?

Open achteraf zelf het gesprek over de abortus. Misschien wil je kind je gevoelens beschermen door dit moeilijke thema niet meer ter sprake te brengen.

  • Laat je dochter beslissen of en wanneer ze over de abortus wil praten en wat ze erover kwijt wil.
  • Respecteer het als ze niet meer wil ingaan op de gebeurtenissen en gevoelens rond de abortus.


Gevoelens van verdriet betekenen niet noodzakelijk dat je kind spijt heeft van de abortus. Ook als het de best mogelijke keuze was, kan het betekenen dat je kind veel verloren heeft. Luister op een open manier. Praat zowel over de goede redenen voor de abortus als over de zaken waar je kind het achteraf moeilijk mee heeft.

Wees aandachtig voor signalen die kunnen wijzen op een moeilijke verwerking:

  • (emotioneel) afwezig zijn,
  • slecht slapen,
  • verminderde aandacht voor school/werk,
  • hobby’s of vriendinnen,
  • veel huilen 
  • buitensporig boos reageren.

Je kan die signalen benoemen. Motiveer haar desnoods om beroep te doen op professionele hulpverlening (maak voor haar een afspraak als zij dit wil, ga mee, …).

Moeilijk na een abortus?