Skip to main content

Ik voel me schuldig over mijn abortus, wat nu?

Het ene moment voel je je misschien schuldig en egoïstisch, het andere moment kan je zien waarom die abortus nodig was. Weet dat ook anderen dit gevoel na hun abortus tegenkomen, je bent niet alleen!

Schuldgevoelens zijn gevoelens die soms moeilijk te vatten zijn.
Vaak ontstaat het als je het gevoel hebt dat je (in jouw ogen) iets deed dat niet hoort. Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je hiermee moet omgaan. 

Omgaan met schuldgevoel

Schuldgevoel als richtingaanwijzer

Je hoort vaak ‘je hoeft je niet schuldig voelen, want je hebt niets verkeerd gedaan’. Dit neemt je gevoel echter niet weg.
Laat je door dit gevoel niet verpletteren, maar ga dat gevoel ook niet uit de weg.
Bekijk het schuldgevoel eerder als een richtingaanwijzer: het kan je doen nadenken over wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Zou het lukken om daar meer naar te leven? Probeer stil te staan bij wat dit gevoel je ken leren, vaak helpt dit meer dan jezelf te kwellen met zelfverwijt.

Abortus was de juiste keuze, daar gaat het niet over. Toch voel ik me soms schuldig. Tegenover mezelf, mijn ouders, mijn ex... Ik vind het best verwarrend.
Vicky, 33

Betrokkenheid en verantwoordelijkheid

Schuldgevoel zegt ook iets over je betrokkenheid: je kan je niet schuldig voelen over iets dat je onverschillig laat.
Het was dus wel ‘iets’ voor jou, iets waardevols.

Daarnaast zegt een schuldgevoel ook iets over je verantwoordelijkheidsgevoel.
Vaak houdt men rekening met andere betrokkenen zoals de partner, ouders, andere kinderen, je ongeboren kind… net omdat je je ook voor hen verantwoordelijk voelt. Stilstaan bij je persoonlijke ‘goede redenen' van de keuze kan helpen ‘ontschuldigen’: doorleefd begrijpen hoe je tot je keuze kwam.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in de keuze: schuif ze niet helemaal van je af, maar draag ze ook niet alleen.

Ik had heel fel het gevoel: "dat mag hier voor niets gebeurd zijn". Dus focuste ik op mijn studies en studeerde af met grote onderscheiding. Het studeren gaf me een doel en kracht en mijn schuldgevoel werd minder.
Lorenzo, 24

Wat heb jij nodig?

Zoek naar wat jij nodig hebt om je minder schuldig te voelen. Voor de ene is dat begrip krijgen van iemand aan wie je het gebeurde in vertrouwen deelt. Zulke milde blik kan helpen om milder te zijn voor jezelf. Voor de ander is het zoeken naar wat een vorm van ‘heling’ of ‘zelfvergeving’ kan brengen.

Dat oeverloos verdriet. Om wat geweest kon zijn. Om wat ik gedaan heb. Om al de vragen waarmee ik achterblijf. Omwille van het feit dat ik een masker op moet doen en niet mag praten. Omdat ik niet weet in hoeverre ik verdrietig mag zijn.
Anouk, 24
Ondersteuning nodig bij de verwerking van je abortus?