Skip to main content

Ik overwoog abortus en kreeg een miskraam, wat nu?

Je was ongepland zwanger. Terwijl je een abortus overwoog, kreeg je een miskraam. Misschien ervaar je wel verwarring en weet je niet goed hoe verder?

Ongepland zwanger

Je menstruatie bleef onverwacht uit en je bleek zwanger. Een zwangerschap die ongelegen kwam. Wellicht raasden er toen vragen en dubbele gevoelens hevig door je lijf. Of bevroor je even: leek je niet meer helder te kunnen denken of even niets meer te voelen.

Misschien besliste je al wat je met je zwangerschap zou doen: afbreken of uitdragen. Misschien was je er nog niet helemaal uit, maar overwoog je wel de optie abortus. Of je maakte zelfs al een afspraak om de ingreep te laten uitvoeren.

Miskraam

En dan kreeg je een miskraam: je verloor je zwangerschap spontaan. In eerste instantie voel je opluchting, maar tegelijk wringt er iets stel je je misschien vragen als:

  • ‘Feit dat ik de keuze niet zelf meer moet maken of doorzetten, valt als een last van mijn schouders. Tegelijk voel ik me daar schuldig over. Is dat normaal?’
  • Hoor ik niet te wenen? Maakt het niet voelen van verdriet me tot een vreselijk mens of moeder?’.

Die gedachten en gevoelens zijn vooral heel menselijk en ze mogen er zijn. Je hoeft de verantwoordelijkheid van je keuze niet te dragen en dat geeft opluchting.

Of misschien voel je je net wel verantwoordelijk, alsof je je zwangerschapsverlies ergens toch zelf veroorzaakte. Je ging immers doorheen een zeer stressvolle periode waarin je moest beslissen. Je kan en mag je schuldig voelen over iets waar je niet schuldig aan bent.

Elk gevoel is terecht. Ook het niet voelen van verdriet. Of net wel verdriet voelen en er geen weg mee weten, want hoe leg je uit dat je aan het rouwen bent om iets dat je wilde en toch ook niet? Je zwangerschap was misschien ongewild, maar toch bemind.

Je kan treuren om je verlies en je tegelijk opgelucht voelen.
Wat nu?

Neem tijd voor jezelf om te bekomen van wat je doormaakte. Vraag hulp als je hier niet alleen door wil gaan, om je gevoelens te helpen ontrafelen en stil te staan bij wat jou overkwam.