Skip to main content

Als man heb ik me lang alleen gevoeld met mijn abortuservaring

Marc, 40

In zijn studentenperiode geraken Marc en zijn toenmalige vriendin ongepland zwanger. De zwangerschap is ongewenst, ze kiezen voor een abortus. Nu zoveel jaren later, wil Marc graag zijn verhaal delen in de hoop dat het een steun kan betekenen voor anderen.

Twintig jaar geleden was ik als student op Erasmus uitwisseling in het buitenland. Ik leerde er een meisje kennen. Rond Kerst moest ik terug naar België voor mijn eindwerk. Rond februari kreeg ik plots telefoon met de melding dat ze zwanger was. Om eerlijk te zijn, ik kon me niet herinneren wanneer het zou kunnen gebeurd zijn want ik was toen van het idee dat we veilig vrijden. Beide dachten we dat een abortus het beste was. Enkel mijn ouders en mijn beste vriend waren op de hoogte, mijn studiegenoten wisten van niks. Mijn ouders reageerden vrij positief. Ze waren begripvol en zeiden dat je door liefde en passie soms dingen doet. En dat indien nodig het kind welkom was.

Waarom ik mijn verhaal deel? Omdat ik nu besef dat ik dit eigenlijk heel lang heb meegedragen als man.

We voelden ons beide niet klaar voor een kind. Ik zat in mijn laatste jaar, wist echt niet wat ik wilde doen in mijn leven. We kozen samen voor een abortus, dat leek ons het beste, wat niet wil zeggen dat ik het daar niet moeilijk mee had. Je beslist nog altijd over een mensenleven. Ik zat toen met een diep schuldgevoel. Ik was altijd de ideale schoonzoon geweest en nu maakte ik zo’n keuze. 

Ik heb dit alles in stilte en alleen verwerkt maar eigenlijk blijft het steeds sluimerend aanwezig, als een schaduw. Ik heb nu twee kinderen en heel af en toe maak ik de gedachte 'wat als...’. Uiteindelijk was abortus de beste beslissing in onze situatie hoe hard dit ook mag zijn. Maar kinderen geven altijd een band tussen 2 mensen. Ook de kinderen die nooit zijn geboren...

* Marc is een fictieve naam

Zit je in een gelijkaardige situatie?

Je hoeft niet, maar mag het moeilijk hebben na een abortus. Als dat het geval is, dan is Fara er voor je.

Ontmoet lotgenoten

Misschien kan contact met andere mannen die hetzelfde meemaakten helpend voor je zijn? Je kan steun en (h)erkenning vinden in elkaars ervaringen. Dat is toch net even anders dan hierover uitwisselen met je gewone vrienden.