Skip to main content

'Onverwacht' bezoek!

Blog

Fara-medewerker Kirsten werkte mee aan het programma 'Onverwacht'. In deze blog krijg je een blik achter de schermen!

Bijna een jaar geleden kregen we een sympathiek mailtje in onze inbox:

"Ik mail jullie omwille van jullie mooie werking rond tienermoeders, waar we enorm veel over gelezen hebben. Misschien heeft u het onlangs opgevangen (kort artikel in de krant), maar Stefanie Planckaert  -zelf tienermoeder geworden op haar 16 jaar -zou een programma maken samen met haar dochter (inmiddels 16 jaar).  Wel, wij gaan dit programma met alle warmte en empathie maken. Willen jullie ons hierbij helpen?" 

Voorbereiding

Meewerken aan een programma dat jonge ouders op een respectvolle manier in beeld wil brengen?
TV maken die niet wil veralgemenen, verheerlijken of ontraden, maar openlijk tonen hoe het leven als tienerouder kàn zijn?
Daar hoefden we niet al te lang over te twijfelen! 

En zo geschiedde! Na tientallen mailtjes, videocalls over de insteek van het programma, gelukte en mislukte pogingen om jonge ouders te vinden die wilden meedoen aan het programma, belden ze om te laten weten dat ze nù maandag (huh dat is al binnen 3 dagen?!) hun laatste draaidag bij Fara zouden willen uitvoeren. 

De opnames

In tijden van corona en verplicht thuiswerk kwam de hele ploeg naar mij thuis. Best indrukwekkend, zo'n uitgebreide TV-ploeg!
Ik voelde me meteen gerustgesteld doordat de ploeg zo goed ingewerkt was in het thema en duidelijk de intentie had om Fara zorgzaam in beeld te brengen.
Speelgoed werd dus last minute in de kasten gestopt. Andere rommel verdween zo goed als mogelijk in de lades ;) . 
Iluna en ik maakten ons thee'tje en doken in het Fara-werk. Het werd een vlotte en aangename babbel.

Het resultaat mag er zijn!

Sinds 30 augustus wordt de reeks uitgezonden en we zijn erg tevreden. Van anticonceptie tot ongeplande zwangerschap, van abortus naar adoptie en kinderwens bij jongeren. Geen enkel onderwerp wordt geschuwd. 

Net door deze thema's open en respectvol met jongeren te bespreken kan je aan preventie gaan doen. Zo vermijd je dat er impulsieve, ondoordachte beslissingen genomen worden. 

Fijn dat jongeren eindelijk een platform krijgen om -zonder veroordeling- hun meningen en gevoelens hierover te delen.
We merken op onze chat maar al te vaak de frustratie dat ze nergens terecht kunnen, zich niet gehoord, anders of 'belachelijk' voelen. Hopelijk -en we denken van wel- helpt dit programma met het wegwerken van de taboes en stigmatisering rond kinderwens, abortus en ouderschap op jonge leeftijd. 
Want net door erover te praten, door het serieus te nemen, kan je aan preventie gaan doen zodat er geen impulsieve, ondoordachte beslissingen genomen worden. 

Je kan 'onze' aflevering bekijken via vrtNU, aflevering 2

Veel kijkplezier! 

Kirsten Elen
Stafmedewerker Fara
September 2021