Skip to main content

Ik ben niet meer welkom thuis. Waar kan ik wonen?

Als je thuis niet meer binnen mag moet je natuurlijk zo snel mogelijk een dak boven je hoofd vinden. Er zijn een paar mogelijkheden als je niet meer thuis mag komen.

Jonger dan 18 -- JAC

Ben je jonger dan 18 jaar dan kan je wanneer je in een crisissituatie zit of nood hebt aan opvang, terecht bij een JAC in je buurt. Zij luisteren naar je en bekijken welke stappen ondernomen kunnen worden. Ze kunnen je ook ondersteunen in je zoektocht naar onderdak in bijvoorbeeld een opvangcentrum. Ook wanneer je in een opvangcentrum verblijft dan zijn zij er voor je om je verder te begeleiden en te zoeken naar een blijvende oplossing.

Ouder dan 18 -- CAW of JAC

Als je 18 jaar bent en dus meerderjarig dan mag je zelf beslissen waar je woont. Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of bel 078/150 300. Een medewerker luistert naar je verhaal en zoekt samen met jou naar mogelijke oplossingen om uit de crisis te geraken.

Wanneer je nood hebt aan crisisopvang, dan word je doorverbonden met een crisisopvangcentrum in je buurt. Er is een crisisopvangcentrum in:

  • Antwerpen
  • Turnhout
  • Mechelen
  • Leuven
  • Halle
  • Gent
  • Brugge 

Deze opvangcentra bieden tijdelijke opvang in een veilige en beschermende omgeving. Je betaalt voor je verblijf een vaste dagprijs. Als je niet genoeg inkomen hebtdan zal het OCMW deze verblijfskosten voor jou betalen. Er is helaas niet altijd plaats in de crisisopvangcentra, wanneer je contact opneemt dan kunnen ze jou ook informeren over andere organisaties met crisisbedden of andere alternatieven.

Vanaf je 18 jaar kan je begeleid zelfstandig gaan wonen, indien je ouders hiervoor toestemming geven. Een begeleider helpt je dan bij alle praktische zaken die komen kijken bij het alleen wonen, zoals bijvoorbeeld het omgaan met geld en papieren, het organiseren van huishoudelijke taken... Voor meer informatie kan je terecht bij een JAC bij jou in de buurt.

JAC in jouw buurt
CAW in jouw buurt

Tele-onthaal

Buiten de openingsuren van het CAW kan je ook contact opnemen met Tele-onthaal op het nummer 106. Dit nummer is 24/24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.

Politie

Bij een levensbedreigende situatie: bel de politie op het nummer 101. Heb je dringend medische hulp nodig, bel dan 112.

Crisismeldpunt

Heb je een begeleider of hulpverlener die je kent of helpt? Vraag dan of deze je kan aanmelden bij het crisismeldpunt. Het crisismeldpunt kan dan bij je thuis komen om te helpen, zoekt opvang voor max. 7 dagen  en zorgt dat je situatie weer veilig wordt.