Skip to main content

Ik ben een tienermama, wildvreemden vragen hoe oud ik ben

Latifa, 29

Ondertussen ga ik richting de 30. Of nee, eind 20 klinkt beter! Er zijn nog best veel mensen die mij nog vragen stellen over het hele tienermoeder-zijn. Soms vragen wildvreemden hoe oud ik ben en of dat echt mijn kind is.  

Toen ik het ontdekte…

Ik schrok heel erg! Ik was 18, ik was al in paniek als mijn belwaarde het weekend niet haalde. Mijn wereldje stond echt even compleet stil.Toen ik erachter kwam dacht ik ‘Nee!! De test werkt niet! Een andere proberen. Oké, nog een andere!’ 5 testen verder bleek dat ze toch prima hun werk deden. Ik wou heel de tijd dat iemand zei ‘Nee hoor, die twee streepjes betekenen dat je niet zwanger bent. Kom we gaan feesten’ 

Zo reageerden anderen…

Ik heb me niet echt geschaamd. Het duurde even voor ik het had geaccepteerd, maar toen ik een behoorlijke zwangere buik kreeg was ik zelfs wel trots op mijn buik. Ongemakkelijk waren sommige dingen wel. De eerste keer bij de gynaecoloog was een heel ongemakkelijk moment! Ik had nog nooit een vaginaal onderzoek gehad en dan plots zo'n echo. Het werd dan ook heel "echt" dat ik zwanger was.

Het was leuker geweest als sommige mensen hadden gevraagd hoe het ging in plaats van dom weg staren en fluisteren. Maar echt last heb ik er niet van gehad. Ik ben wel benieuwd wie de roddels de wereld in bracht moet ik zeggen. En sommigen hadden wel iets meer hun best kunnen doen om het ook echt achter mijn rug om te doen. Zwanger maakt je niet doof...

School…

Ik was puber, het grootste voordeel van het hele drama was dat ik kon stoppen met school. Of dat slim was is natuurlijk een ander verhaal… Want ik had graag een studie gedaan, en misschien naar het buitenland.

Uitgaan… of niet?

Ik moest plots babykleertjes en babyuitzet kopen, luiers, voeding. Als je een kindje krijgt leer je binnen 9 maand ineens met geld omgaan. Uitgaan is dan zonde van het geld. Ik verruilde de nachtjes door voor gebroken nachten met een baby. Geloof me die gebroken nachten zijn een stuk minder makkelijk uit te houden zonder een drankje en muziek!

Bevallen en mama zijn…

Bevallen als een tiener is net zo erg als voor een volwassen vrouw. Het is pijnlijk! Ik keek er niet echt tegenop. Op een bepaald moment kreeg ik gewoon zin in de bevalling.
Het mama zijn ging eigenlijk wel vlot. Iedere mama of papa doet maar wat, toch?  Ik ben relaxed gebleven.  

Als ik er nu op terugkijk zou ik het allemaal opnieuw doen. Alleen dan zeker een paar jaar later! Ik vond het best leuk om jong moeder te zijn. Te jong is overdreven natuurlijk, maar het heeft echt goed uitgepakt. Ze zijn zo leuk! En het hele cliché klopt wel. Je krijgt er echt veel voor terug! af en toe dan en op hun tijd. Maar ach, dat hoort er allemaal bij!

Als ik er nu op terugkijk zou ik het allemaal opnieuw doen. Alleen dan zeker een paar jaar later!

* Latifa is een verzonnen naam

Wil je als jonge ouder ook (anoniem) je verhaal delen met anderen? Dat kan. Stuur ons je getuigenis door op vragen@fara.be en wij zorgen dat je getuigenis een mooi plekje krijgt.