Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Tips voor jonge grootouders

‘je bent wàt?!?!’ Niet elke dag komt je tienerdochter/zoon vertellen dat ze zwanger is. We geven enkele tips om hiermee om te gaan.

Dezelfde dochter waarvan je misschien niet eens wist dat ze al seksueel actief was, die enkel bezig was met wat uitgaan en haar punten op school. Dat meisje die rode wangen kreeg toen je over veilige seks wou praten en zei dat ze daar nog niet mee bezig was...

 

Je eerste reactie

Je eerste reactie is waarschijnlijk een van de volgende: boos worden, ‘dom en onverantwoordelijk’, ‘mega -vergissing’, ‘je ruïneert je leven’, ‘doe me dat toch niet aan’. Maar dit zijn dingen die je best niet zegt op dat moment.
Je dochter is vermoedelijk zeer zenuwachtig en angstig geweest om het je te vertellen.
Ze heeft schrik dat je slecht zal reageren, en heeft zichzelf al 100 keer gezegd hoe onverantwoordelijk en dom haar gedrag geweest is.
Ze is zelf ook in shock geweest, heeft er waarschijnlijk al voor gehuild. 

De meisjes die op de Fara-chat komen zijn allemaal bang voor de reactie van hun ouders. Ze zijn in shock en willen hun ouders niet teleurstellen. Ze hopen op steun, liefde en een knuffel, maar vrezen 'buiten geshot' te worden.
Kirsten, Fara-medewerker

Dat wil niet zeggen dat je niet mag tonen dat je teleurgesteld, boos of angstig bent. Maar die boodschap breng je misschien beter op een moment waarop je terug kalm bent, en rustig kan praten over die gevoelens.

Tips

 • “keep calm and carry on”

  Tel tot 10, haal diep adem, reageer niet direct

 • Probeer rustig te blijven.

  Ook al wil je roepen, boos zijn, haar door elkaar schudden, deze situatie draait niet om jou, maar om je dochter/zoon.

 • Focus op hoe zij zich voelt.

  Laat haar weten dat je er voor haar bent, ook al ben je binnenin heel erg boos. Er is nog genoeg tijd om over jullie emoties te praten

 • Toon dat je er voor haar bent.

  Vraag haar wat er juist gebeurd is, hoe ze zich voelt. Dat geeft haar de mogelijkheid om te huilen, haar hart te luchten, haar angsten aan jou te vertellen. Het kan je ook belangrijke informatie geven, zodat je niet te snel conclusies trekt.

 • Vraag of zijn/haar ouders al op de hoogte zijn.

  Het kan zijn dat je je heel erg boos voelt tegenover je schoondochter/zoon, maar maak van hem geen vijand. Dat zou wel eens in de weg kunnen komen te staan in je relatie met je dochter.

 • Geef eerlijk advies, maar overstelp niet.

  Help haar begrijpen dat ze nog heel jong is en dat overhaaste beslissingen misschien niet het beste zijn. Geef haar eerlijk advies, maar overstelp haar niet met informatie.

 • Dring je mening niet op.

  Leg jouw gevoel en idee over de zwangerschap niet op. Neem wat tijd om alles te overlopen, de mogelijke opties te bespreken, en zoek professionele hulp als je dat ziet zitten.

 • Plan samen met hen.

  Als ze de zwangerschap behoudt, dan is planning cruciaal.
  Welke rol zal de vader opnemen? Gaat ze terug naar school? Kan ze haar stage blijven doen? Kan BedNet en Tijdelijk Onderwijs Aan Huis geregeld worden? Waar kan ze haar kindje hnaar de opvang brengen? Welke rol willen jullie als grootouders opnemen? Hoe gaan ze financieel rondkomen

 • Ze is een tiener/puber. Vergeet dat niet.

  Van zorgeloze tiener naar moeder-in-worden kan stresserend zijn. Op bepaalde momenten zal je dochter erg immatuur overkomen en gekke tienerdingen doen. Gebruik dat niet als excuus om je frustraties over haar capaciteiten als moeder te uiten

 • Panikeer niet over de toekomst.

  Het kan zijn dat jullie allebei bepaalde dromen en toekomstbeelden verloren zijn. De toekomst zal er anders uitzien, maar niet per se slechter. Het leven is vaak verrassend en misschien besef je na verloop van tijd dat grootouder worden eigenlijk een mooie ervaring is, ookal was het sneller dan gehoopt.

 • Maak duidelijke afspraken over wie welke rol opneemt

  Wie zorgt wanneer voor de baby? Wie neemt welke rol op? 
  Er zijn verschillende mogelijkheden. Ieder model heeft zen voor- en nadelen. Wil je hierin begeleid worden? Samen bespreken wat voor jullie het best zou passen? Neem contact op met ons! 

  • Parental Replacement Model
   Grootouder neemt alle verantwoordelijkheid en zorgt voor de baby
   jonge mama krijgt ruimte om school af te maken, puberteit volop te beleven
   Risico: kind hecht zich aan oma als 'mama'
  • Parental Suplement Model
   opvoeding en zorg worden gedeeld
   Risico: onduidelijk voor het kind wie 'mama' is, mama voelt zich onzeker door weinig leerkansen
  • Supported Primary Model
   Jonge mama neemt alle verantwoordelijkheid
   wordt ondersteund door eigen ouders
   Risico: aanpassing aan ouderschap moet snel gebeuren, zwaarder om school af te maken
  • Parental apprentice Model
   Grootouder 'leert' mama de kneepjes van het vak en draagt na een tijdje de verantwoordelijkheid over. 
   Risico: Zowel grootouder als mama moeten dit zien zitten, nadruk op moederschap ipv persoonlijke ontwikkeling

  Wil je meer weten of hierbij begeleid worden?
  Samen bespreken wat voor jullie het best zou passen?
  Neem contact op met ons!